Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кирливите ризи на Столичния инспекторат висят на съдебния простор

Веска Георгиева
S 250 2d3cfa61 cb00 440b 9df9 bf6e6add50c4

На принципа "Луд умора няма", Столичният инспекторат продължава да затъва в съдебни дела, заведени от неправомерно уволнени служители. Скандалното е, че обезщетенията се покриват от бюджета на общината, т.е. от местните данъци и такси на столичани. А бившите инспектори, жадуващи справедливост, продължават да никнат като гъби след дъжд.

 

Веска Георгиева оглавява Столичния инспекторат от 2008 г., но досега едва ли някой е разбрал какво смислено е свършила тази ключова общинска структура под нейно ръководство, освен да й разнася кирливите ризи из съдебните зали.

В момента тече

поредното дело срещу Столичния инспекторат

и несменяемия му директор. То е образувано по жалба на Трифон Георгиев, началник на сектор "Контрол на търговската дейност" в Столичния инспекторат от 2005 година.

Случаят е достоен за всеки абсурдист,  затова му отделяме малко повече място.

През 2015 г., със своя заповед, Веска Георгиева спира дейността на въпросния сектор за един месец - от 26 май до 26 юни. Указано е и как да се случи това: служителите от сектора продължават да ходят на работа, седят зад бюрата,

не вършат нищо и си получават заплатите.

Официална причина за издаването на подобна заповед няма, но неофициално истината е прозрачна: това е периодът, през който витрините със сладолед "излизат" по улици и площади.

Схемата е елементарна: "някои" вериги, отдали подвижните си витрини на франчайз, не плащат такса "Тротоарно право" на общината. И понеже имат устни уговорки с "когото трябва", не бива да им се съставят актовете и да им се налагат глоби. Тоест - инспекторите трябва да бъдат заковани по бюрата си. И, за да не си отварят много-много устите, да си получават заплатите все едно, че нищо не се е случило.

След като срокът по скандалната заповед изтича, Георгиева

удължава спирането на дейността

на сектора "Контрол на търговска дейност" с нов "декрет". И започва разчистването на терена със замах и непукизъм.

"Първоначално, директорката искаше да ме премести в друг сектор, но аз отказах и затова ме уволни. След мен уволни и всички останали от сектора, освен една колежка, защото тя беше в отпуск по майчинство", разказва бившият началник на въпросния сектор Трифон Георгиев.

Големият абсурд в случая обаче не е прегазването на Кодекса на труда и общинските наредби и правилници, а мотивът на Георгиева за масовата чистка:

секторът не е извършвал дейност повече от 15 дни!

Отново да обясняваме йерархията на нормативните актове - няма смисъл. Затова караме в прав текст: заповедите, с които Веска Георгиева уволнява подчинените си от Сектор "Контрол на търговска дейност", нарушават Кодекса на труда и суспендират Правилника за организацията и дейността на Столичния инспекторат. Факт, признат от всички съдебни инстанции, през които е минало делото на Трифон Георгиев.

Броденето му по мъките правосъдни започват през 2015 г. и приключват през 2018 г., когато Върховният касационен съд потвърждава, че заповедта за неговото уволнение е незаконосъобразна, и разпорежда той незабавно да бъде възстановен на работа.

За да докаже, че и над нея (досущ като над покойния главен прокурор Иван Татарчев) е само Господ, шефката на Столичния инспекторат замотава възстановяването на Трифон Георгиев на работа с... близо година.

На 11 декември 2019 г. чудото все пак се случва, но за разлика от народната поговорка, то трае само два дни, защото на 13 декември Трифон Георгиев отново е уволнен. Този път с мотива, че

не притежава нужното образование

за заеманата длъжност!

"Никой няма да съчувства на хората, че са уволнени два пъти. Но проблемът е, че тя не спазва върховенството на Закона. Тя не спазва решение на Върховния съд", заяви по този повод адвокат Инна Пенчева, специалист по трудовото право и победител поне в десетина съдебни схватки с директора на Столичния инспекторат. Самата тя е шокирана от казуса "Трифон Георгиев", защото в досегашната си практика не се е сблъсквала с подобни началнически своеволия.

"Върховният съд разпорежда да спазва трудовото законодателството, но Георгиева пак използва различни законосъобразни методи, с които да постигне цел, която не е позволена от закона! Това е злоупотреба с право – най-новата линия по Кодекса на труда. Тя не само пренебрегва решението на най-висшата съдебна инстанция, но "декларира": докато аз съм директор, Трифон Георгиев няма да работи в Столичен Инспекторат", обясни още адвокат Пенчева. 

Според нея, и второто уволнение на Георгиев е чиста злоупотреба. Той е с

диплома на магистър по икономика

и няма как да бъде шкартиран с аргумента "няма нужното образование", тъй като длъжността му изисква едва бакалавърска степен по икономика. И никъде в действащата нормативна уредба не е казано, че по-високата образователна степен е пречка за заемане на дадена длъжност. Тъкмо обратното...

Както вече стана дума, Трифон Георгиев не е единственият

неправомерно уволнен служител на Инспектората.

Всъщност, регулираното бездействието на квалифицираните кадри в Столичния инспекторат се оказва... най-ценното им качество. Особено, ако става дума за конкретни търговски интереси.

Александър Дамаскинов, бивш инспектор по контрола на замърсяванията от строителни дейности, затваря друго едно "чадърче" на Столичния инспекторат.

Според длъжностната си характеристика, Дамаскинов трябва да се бори с незаконното депониране на строителни отпадъци и изкопни земни маси.

"Единственото сметище за строителни отпадъци в София е в квартал "Враждебна". Курсът до там струва около 100 лева за горивото и 300 лева, за да се изсипе боклукът. Глобата за нарушителите беше около 150 лв., ако изобщо се стигнеше до нея. Заради това, на повечето фирми им бе по-лесно да изсипят боклука в първата "срещната" ливада, след което - за около седмица - теренът се превръща в незаконно сметище. При всички случаи им излизаше по-изгодно. Едни фирми бяха толерирани, а други - преследвани. Директно Веска Георгиева ми се обаждаше и нареждаше да си тръгвам от чадъросваните сметища, да не се занимавам с тях", сподели Александър Дамаскинов.

И той е изритан по бързата процедура. За разлика от Трифон Георгиев обаче заради...

срещи и разговори с журналисти.

Уволнението на Дамаскинов е признато за неправомерно (т.е. за незаконно) от три съдебни инстанции. И поради тази причина му е присъдено парично обезщетение от 7000 лева. С което, по казусите "Трифон Георгиев" и "Александър Дамаскинов", съдебните харчове около своеволията на директорката Веска наближават... 27 000 лв. суха народна пара.

От документите, с които "БАНКЕРЪ" разполага, става ясно, че на същия хал - незаконно уволнени и имащи да прибират законно присъдени им обезщетения, са още шестима бивши служители на Столичния инспекторат. Факт, който - откъдето и да го погледне човек - си е

чиста проба рецидив.

Или системна порочна практика, обслужваща... определен кръг от хора.

А дали този кръжец е в Столична община, в парламентарната група на ГЕРБ или в партийната им централа - изобщо не е интересно. По-важното е, че номерът продължава да минава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във