Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирилов ще предложи режим за предсрочно отстраняване на "тримата големи"

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ще предложи законови промени за предсрочно прекратяване на мандатите на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Кирилов аргументира идеята си с критики на Брюксел по въпроса. По думите му страната е длъжна да направи това, защото вече няколко пъти ѝ е правена забележка.

"С оглед на изпълнение на критериите по механизма за сътрудничество и оценка е да отворим работата за установяване на режим за предсрочно прекратяване пълномощията на главния прокурор, председателя на касационния съд, председателя на Върховния административен съд, така наречените трима големи", отбеляза Кирилов в телевизионно интервю в петък.

Като цяло трябва да се разработи механизъм, който да уточнява при какви нарушения да се прекратяват пълномощията им, както и коя да е институцията, занимаваща се с тези въпроси.

Според Кирилов това не е атака срещу някой от тримата най-висши магистрати - Сотир Цацаров, Лозан Панов и Георги Чолаков . И нямало нищо общо с личностите, които водят трите институции

Мандатът на Цацаров изтича през тази година, което предполага, че той няма да бъде засегнат от евентуални нововъведения.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов изтича през 2022 г., а този ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков - през 2024 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във