Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирилов подготвя промени за временно отстраняване на тримата големи

Правосъдният министър Данаил Кирилов подготвя промени в Закона за съдебната власт за тримата големи в съдебната система. Така те ще могат да бъдат временно отстранени от длъжност при някое от трите основания, посочени в закона, според които могат да бъдат прекратени правомощията на действащ магистрат. Това заяви Кирилов пред медиите след среща с държавния глава Румен Радев за предстоящия избор на главен прокурор.

Той обясни, че председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор и сега могат да бъдат разследвани при престъпление, но разработваната процедура ще се отнася при проверка на извършени от тях нарушения, които не са престъпление. Кирилов допълни, че е привързал режима за контрол на тримата големи към този, който е за всеки магистрат. По думите му не се предвижда в норматива да има особена фигура, която да разследва главния прокурор. Тази функция ще се изпълнява, както досега, от специализираните институции.

Утре, на заседание на работната група по промените в Закона за съдебната власт, Кирилов ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи. Моето предложение, каза министърът, следва изцяло пътната карта за прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, следваща препоръките на Европейската комисия. И би било добре, ако до края на тази парламентарна сесия законопроектът бъде подготвен.

С президента е била обсъдена и хипотезата доколко ВСС може да обсъжда нарушения, извършени от някой от тримата големи, за които има данни, че са престъпления.

Позицията на Данаил Кирилов е, че на процедурата за избор на нов главен прокурор не вреди обстоятелството, че сега са започнали разговорите по нея. Освен това, че изборът за нов главен прокурор не бива да е политически и номинациите на кандидатите трябва да бъдат изцяло от ВСС.

Правосъдният министър подкрепя главния прокурор в това, че е изискал информация от ДАНС за офшорни сметки, имоти и други инвестиции на лица, заемащи висши държавни постове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във