Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков: Смяната на Янев не е спонтанно решение

Освобождаването на Стефан Янев като министър на отбраната не е било спонтанно решение след публикацията на Янев вечерта преди извънредното заседание на Министерски съвет - стана ясно от думите на премиера Кирил Петков.

Пред журналисти в Народното събрание Петков съобщи, че са били обсъждани пет кандидатури за нов военен министър. Вчера следобед е било съобщено името на Тодор Тагарев, тъй като се е смятало, че това е единственият избор. Петков обяви и първата задача пред Драгомир Заков:

„Първата му задача е да говори днеска за военнослужещите с адмирал Ефтимов, който го чака да му даде и последните факти от цялата наша стратегия до този момент“.

Президентът Румен Радев е изразил подкрепата си за Драгомир Заков за нов военен министър, посочи Петков.

„Той също счете, че е много хубаво, че има една продължителност на българската политика и няма да запознаваме нов човек с всичко, което се случва“, посочи Петков.

„Със сигурност отпада до голяма част рискът от смяната на военния министър, защото, както казах, всичко, което се е случвало на ниво НАТО, е минавало през нашия кандидат, вече нашия нов министър“, допълни  премиерът.

"Ние сме в момента в един по-широк формат, по който най-подготвен човек е нашия посланик в НАТО. Той познава всички хора и има всички документи. Не трябва тепърва да бъде запознавам като някой човек, който в момента влиза в министерството", обясни Петков.

"Бях много щастлив, когато получихме крайно "да" от него, защото в момента той има най-добрия систематичен поглед върху нещата за сигурност в ЕС и влиза готов", обясни още премиерът.

"Г-н Тагарев, човека много го уважаваме. Той има много добри качества в сферата на отбраната. Но, едно е, когато човек е навътре в нещата, друго е тепърва да се запознава и да навлиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който трябва постоянно да се говори с всички лидери и военни министри във формата на ЕС. Заков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до сега. Така, че когато дойде тази възможност, ние не се поколебахме, че той е нашия избор", посочи министър-председателят.

Премиерът отбеляза, че България не е изпратила никаква военна техника на Украйна. 

Кирил Петков опроверга разпространени информации за прехвърляне на 16 изтребителя и 25 щурмови самолети на Украйна:

„Първото нещо, което бих много се радвал да имахме, 16 летящи МиГ-а. Ако имахме 16 летящи МиГ-а, ние най-малко щяхме да имаме спокойствие за отбраната на нашето пространство. За съжаление, нямаме 16 МиГ-а, които да летят в момента, така че тази информация въобще не е вярна. Не е имало дори най-малката военна техника в този момент от България да е отишла в Украйна“.

Петков потвърди, че правителственият „Еърбъс“ е бил изпратен, за да вземе Драгомир Заков от Брюксел, като обясни, че това е бил единственият начин Заков да може да положи клетва днес в Народното събрание.

Кирил Петков коментира, че 200 български граждани са били извозени от украинската столица Киев. 

"Успяхме да осъществим зелен коридор, извозихме от Киев 200 човека. Когато имаше риск как това да се случи безопасно. Има огромен поток от нови воиски, които са се насочили към Киев. Тези 200 човека са всички заявили, че искат да тръгватм", добави още Петков.

Според него колоната от автобуси може да бъде мишена, вместо да извозва българските граждани безопасно.  

Петков отбеляза, че България и Червеният кръст са изпратили камиони за хуманитарна помощ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във