Банкеръ Daily

В понеделник

Кирил Петков ще разговаря с гръцкия си колега Мицотакис

Министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща в понеделник, 20 декември, с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който ще е на първо посещение у нас по покана на българския си колега. Това съобщи Правителствената информационна служба. В Министерския съвет двамата ще разговарят на четири очи, след което ще бъде проведено пленарно заседание на двете делегации.

В състава на българската делегация са заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на външните работи Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова.

Във фокуса на срещата ще бъдат отличните двустранни отношения и възможностите за още по-активното им развитие. Ще бъдат обсъдени и регионални теми от общ интерес, както и актуални въпроси от европейския дневен ред.

Също на 20 декември, но в 11 часа, гръцкият премиер ще се срещне и с българския президент Румен Радев.

Припомняме, че на 16 декември в Брюксел президентът Румен Радев обяви, че Мицотакис идва у нас и ще има разговори за газовата връзка с Гърция, която чакаме от 10 години. По нея трябва да дойде синьото гориво от Азербайджан, като Баку има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества газ и то на най-добрите цени.

„За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея”, заяви Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във