Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков се срещна с посланика на Великобритания Роб Диксън

Премиерът Кирил Петков проведе среща с посланика на Великобритания Роб Диксън.

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с посланика на Великобритания Роб Диксън.

Посланикът предаде поздравително писмо от премиера на Кралството Борис Джонсън до българския му колега Кирил Петков с най-искрени пожелания за успех на България.

По време на срещата бяха обсъдени актуални проблеми и задачи пред българското правителство, сред които справяне с ковид кризата, борбата с корупцията, подобряването на условията за бизнес в България, включително и за британски фирми. Украйна също беше сред темите на разговора.

Българският премиер Кирил Петков и британският посланик Роб Диксън бяха единодушни, че икономическите, културните и образователните връзки между България и Великобритания са много силни и тяхното задълбочаване трябва да продължи.

През 2016 г. стокообменът между България и Великобритания премина границата от един милиард евро. Търговското салдо, с изключение на 2016 г., за последните десет години е положително за нашата страна.

За десетте месеца на миналата година българският износ за Обединеното кралство е спаднал с 2.8% и е в размер на 1.03 млрд. лева. Трябва да отбележим, че  Великобритания е сред основните търговски партньори на България .

Британският импорт у нас 18.5% от стойността. Фирмите от Острова  са внесли стоки за 490.4 млн. лева като полителното търговско салдо е  539.5  млн. лева.

През 2020 г. вследствие пандемията Ковид 19 и Брекзит потокът на преките чуждестранни инвестиции от Великобритания е отрицателен в размер на минус 17 млн. евро. До края на 2020-а размерът на британските вложения възлиза на 2.45 млрд. евро, което нарежда Обединеното кралство на осмо място след Нидерландия, Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Гърция и Кипър.

За първо полугодие на 2021 г. стойността на британските инвестиции в България е отрицателна – минус 151.2 млн. евро. (минус 188.3 млн. евро за първо тримесечие и 37.1 млн. евро за второ тримесечие на 2021 г.).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във