Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков: С дела и с факти ще оборваме залитанията в клевети

„Колкото повече се говори срещу нас, толкова сме по-сигурни, че вървим по правилния път. С дела и с факти ще оборваме залитанията в клевети. Президентска партия не сме, но подкрепяме президента, защото имаше куража да даде на едни млади хора пълна свобода да действат. Когато видите нашите листи, ще се разбере колко изчистен проект е този... Кръгът „Капитал“, аз не знам точно какво означава, а с г-н Прокопиев може би съм се виждал три пъти в живота си. Единственото, което харесвам, е тяхната медия „Капитал“, чета техните журналистически разкрития“. Това каза пред БНР Кирил Петков, лидер на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Той е категоричен, че в ПП сами финансират проекта си и „избираме човек по човек, за да няма пробив“.

„За нас главната цел е 121 депутати, които мислят в една и съща посока. За нас не е важно откъде са тези депутати. Вярваме, че оставащите дни до изборите ще бъдат използвани не само за кампания, но и за преговори... Готови сме на разговори и с ИТН. Има хора в БСП, с които бихме говорили. Имаме ужасно тежки изисквания към ДПС и ГЕРБ. ГЕРБ трябва да се отрекат от всичките огромни кражби, които са се случвали през изминалите години. Искаме да вкараме нова култура в политиката, където се говори на принципи и действия, а не на маркетинг и брандове на партии. За ДПС - докато не кажат „Пеевски не случайно е сложен в списъка „Магнитски“, и ние се отричаме от всичко, което е направил“, това са първи стъпки, преди въобще да започнем разговори“, обясни бившият служебен икономически министър.

Петков беше категоричен, че ПП ще защитава изцяло и само българските интереси, а „ако те съвпадат с някои от големите сили, още по-добре“.

„Най-доброто за целите Балкани е да сме част от Европейския съюз. Всички на Балканите трябва да кажем, че границите ни трябва да бъдат отворени за търговия, за икономическо развитие. Казвайки това, не можем да игнорираме факти, които трябва да бъдат преодолени, като това, че българското малцинство в Македония трябва да има защитени права. Това е въпрос на бърз диалог, на добре сформирани работни групи и обща цел, че просперитетът на Балканите зависи от максимално отворените възможности за правене на икономически връзки и търговия“, коментира Кирил Петков.

По-рано днес бившият служебен финансов министър Асен Василев каза пред Нова телевизия, че са поканили за разговори "Демократична България" и формацията на Мая Манолова. "Добре дошли са всички с нашите позиции, отворени сме към всички", посочи той и припомни, че с ДПС имат една основна линия, именно по темата за санкциите по "Магнитски" и Делян Пеевски. 

"Ако ГЕРБ подкрепи съдебна реформа и затвор за корупционерите, то ще има разговор", коментира съоснователят на "Продължаваме промяната".

В листите на ПП има много разпознаваеми имена, но те все още подлежат на подредба, се разбра от думите на Василав. 

"Вместо неефективното разходване на парите от Здравната каса, можем да имаме модерна медицинска техника за лечение", разкри той един от приоритетите на формацията. 

"Румен Спецов се справи прекрасно като шеф на НАП, няма нито едно потвърдено обвинение към него", каза още Василев и припомни рекордната събираемостта на агенцията. "Защо колегите от ГЕРБ се притесняват от Спецов? Защото когато правихме проверки на фирми сме бръкнали в нечии джоб", допълни той.

"Подкрепяме Румен Радев в президентската битка, защото вярваме в неговата почтеност и защото той ни даде свободата да направим промяната", завърши Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във