Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков: Първите задачи са пандемията и цените на енергията

Непосредствените задачи пред бъдещото редовно правителство са овладяването на пандемията и мерки за високите цени на електроенергията, обяви кандидат-премиерът Кирил Петков, след като реализира мандата за съставяне на кабинет и приключи разговора си при закрити врати с президента Румен Радев.

"Сметките пресират бизнесите и не трябва да даваме възможност за цените на тока да се увеличават за битовите потребители. Втората важна стъпка е овладяването на коронавирусната криза. Не може с всеки нов вариант на вируса да има нова вълна и да затваряме икономиката", посочи Кирил Петков.

Водещата законодателна инициатива ще е реформа на КПКОНПИ и смяната на Сотир Цацаров.

Кандидат-премиерът потвърди, че проектокабинетът с мандат на "Продължаваме промяната" ще бъде гласуван в парламента в понеделник (13 декември). Обяви и имената на двама от министрите си - на външните Теодора Генчовска ще бъде министър на външните работи, а министър на културата ще бъде Атанас Атанасов. Номинацията за министър на културата е изненадваща, тъй като до подписването на коалиционното споразумение спряган за поста бе Теодор Мечкарски - отново от квотата на "Продължаваме промяната". 

"Има остра нужда от промяна. Ще вкараме всички усилия, ще съберем най-добрите хора в регулаторите, ще се надяваме да сме със стъпки напред в съдебната реформа. Надявам се българите, които очакват от нас много, да останат доволни от работата ни“, каза още Кирил Петков.

Той подчерта, че до този момент предложените министри са номинации на коалиционните партньори, затова им се дава кредит на доверие. Но от понеделник те ще станат министри на България и всички ще се мерят с един аршин.

По думите му "нулева толерантност към корупцията" ще е мотото на новото правителство. 

Петков даде заявка, че иска да продължи конструктивния диалог с президента Румен Радев, особено по отношение на външната политики и международния имидж на страната ни. От друга страна той заяви, че никак не е доволен от работата на главния прокурор Иван Гешев. 

Коментирайки амбициите за съдебна реформа, кандидат-премиерът заяви, че се надява чрез инструменти, които позволява законът като Инспекторатът към ВСС, новото правителство да види много по-детайлно действията на прокуратурата и постигнатите резултати. През оценката на резултатите и това органите да си влизат в правомощията от ПП се надяват, че промяната в съдебната система ще стане факт.

Кирил Петков допълни, че смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисква конституционно мнозинство в парламента, така че може да се започне работа от там.


Още по темата: 

ПП получи и веднага изпълни мандата за правителство


Facebook logo
Бъдете с нас и във