Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков призова бизнеса да изисква зелен сертификат

Бизнесът, а не държавата и политиците създават добавената стойност. За да изведем България по нов път, бизнес лидерите трябва да работят с младите учени за създаване на иновативна икономика, да създават добавена стойност, която да носи данъчни приходи за държавата. Политиците имаме само две задачи - тези пари да не отиват в погрешни посоки, затова нашето мото е за нулева корупция. Бизнесът е изкарал тези средства и второто нещо е, когато ги харчим, трябва да сме сигурни, че те се инвестират в България, а не са просто изхарчени. Това заяви премиерът Кирил Петков на форум за иновативен бизнес, който се провежда в София.

Петков подчерта, че оттук нататък ролята на държавата ще е само да помага на младите хора и на бизнеса и да не прави грешки в своята социална политика, така че средствата да бъдат похарчени по най-ефективния начин.

"Много пъти в кампанията ни питаха как ще стане да постигате леви цели с десни мерки. Истината е следната - добавената стойност се създава от успешни бизнеси. Ние трябва да направи така, че тези бизнеси да се чувстват свободни, да изнасят, да бъдат лидери не само в България, но и на чуждестранните пазари. Когато тази добавена стойност се създаде, нашата роля като правителство е да инвестираме в образование на бъдещето, което ще направи така, че първокласниците днес да бъдат адекватни на пазара на труда до 2080 година", обясни министър-председателят.

По думите му учениците трябва да бъдат обучавани на нови умения - как се работи в отбор, как се прави презентация, как се прави аналитика, когато разполагаш с много данни.

"Този тип умения ще са уменията на бъдещето и те сега трябва да се изграждат в нашите първокласници, ако искаме да имаме адекватни хора - работници, бизнес лидери, иноватори, изследователи", подчерта Кирил Петков.

Той открои и изграждането на работещо здравеопазване, защото според него няма как да сме успешни в бизнеса и иновациите, ако работниците са болни или затваряме икономиката заради ниска ваксинация. 

"Тук държавата има роля, но и бизнесът има голяма роля. Моля ви, трябва да сме практични, от днес трябва да вдигнем нивото на ваксинацията. Моята първа заповед ще е в Министерския съвет да се влиза само със зелен сертификат. Направете същото и във вашите бизнеси. Трябва да повишим ваксинацията, ако искаме икономиката да е отворена, децата да ходят на училище, а болниците да не са пълни. Това е общо дело и споделена отговорност", призова Петков.

Според премиера една от най-важните задачи е правителството да се погрижи за възрастните хора и да няма нито един пенсионер под линията на бедност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във