Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков пристига на еднодневно посещение в Букурещ

Министър-председателят Кирил Петков пристига днес на еднодневно работно посещение в  Букурещ. В 11:15 часа той ще бъде посрещнат от румънския си колега Николае Чука пред главния вход на дворец "Виктория" (Министерски съвет). Двамата ще разговарят на четири очи, а след това ще водят пленарно заседание на двете делегации. Очаква се към тях да се присъедини и европейският комисар по транспорта Адина Вълян. 

Между двете страни ще бъде подписано споразумение за откриването ферибот на българо-румънската граница на ГКПП Русе - Гюргево, съобщава Аджерпрес. Във фокуса на вниманието ще бъдат и други инфраструктурни и енергийни проекти от полза за региона, включително в контекста на войната в Украйна. „Още преди началото на конфликта с Кирил Петков разговаряхме за целогодишно използване на река Дунав за товарни превози“, коментира Николае Чука в навечерието на визитата на българския премиер в Букурещ. В началото на март румънският министър-председател очерта като приоритет и отварянето на газовия интерконектор между Гърция и България. В скорошно интервю за Digi24 Чука заяви, че това трябва да стане през юни. 

В края на март на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа, която се проведе в София, Кирил Петков и Николае Чука обсъдиха необходимостта от сътрудничество между двете държави предвид последиците от конфликта. Преди да се срещнат в Букурещ днес, премиерите на съседните страни посетиха поотделно Украйна. 

От началото на войната до 25 април тази година в Румъния са пристигнали 786 086 украински граждани. 4412 са поискали убежище. Сумата, която ще бъде необходима за покриване на разходите за настаняването им, е 208 млн. леи (около 42 млн. евро), показват първоначалните изчисления. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във