Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков представи приоритетите на кабинета

Кабинетът "Петков" ще бъде 99-ото правителство на България, което трябва да поеме властта от днес. То трябва да бъде гбасувано на днешнтото извънредно заседание на Народното събрание.

Заседанието започна с кворум от 227 народни представители. 

На заседанието присъстват президентът на Република България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Там са главният прокурор Иван Гешев и представителите на служебния кабинет. Гости на заседанието са дипломати, представители на религиозните общности, на бизнеса и др.

"Днес е важен ден да продължим промяната – промяната на мисленето и промяната на управлението. Първата задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно. Заедно с коалиционните партньори постигнахме в общи дебати споразумение за политиките, които ще са нужни, за да се осъществи тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени, промени в съдебната власт", каза Петков и очерта основните приоритети за бъдещето правителство, представяйки и министрите, които ще отговарят и провеждат съответните политики.

Сред приоритетите на правителството ще са намаляване на цените на тока за битовата потребителите и бизнеса. Петков се обяви гръцката газова връзка да е основен приоритет. Кирил Петков заяви, че трябва да се преборим с КОВИД кризата, за да не удари следващият вариант бизнеса и икономиката. "Трябва да се ваксинираме доброволно, това е единственият вариант да не пълним болниците, да работи икономиката, да не затваряме децата вкъщи", призова той.

Петков обяви, че всички в Министерски съвет трябва да има зелен сертификат, а това ще е първата му заповед. "Не може в малкия ресторант на ъгъла да се влиза със сертификат, а в МС не", категоричен бе номинираният за премиер. 

От утре всички министри със зелен сертификат, ще бъде премиер на всички българи, ще бъда пръв между равни, разчитам на опозициата да бъде конструктивна и критична към нашите действия! Това заяви от парламентарната трибуна номинираният за премиер Кирил Петков. 

В област енергетика трябва да се избегне скок в цената на тока за битовите потребители, както да се направи всичко възможно, за да се намалят цените и за бизнеса.

Мотото на правителството ще бъде "нулева толерантност към корупцията", посочи той.

Сред останалите приоритети на новото управление ще е да няма нито един човек над закона и във финансите.  

Според Петков трябва да се постигне съдебната реформа, а Иван Гешев не се е справил добре на поста си. 

Една дестинация - 100 преживявания, е сред приоритети за туризма в България. Екологията, според Петков, е основна за развитието на туризма. 

"Ще бъда равен с всички", обяви Петков и призова и коалиционните партньори, и опизицията да подкрепят това правителство: "След 4 години България ще е по-хубаво място."

Facebook logo
Бъдете с нас и във