Банкеръ Daily

Пламен Абровски от ИТН:

Кирил Петков предизборно се заиграва със страховете на хората

В понеделник Кирил Петков се появи в Монтана, на стената на язовир "Огоста"  и започна да снима някакви предизборни клипчета. Започна да се заиграва със страховете на хората, че язовирът бил изключително опасен, един от най-опасните. И започна да прави едни изключително грозни аналогии с нещастието, което се случи в трите села в Карловско. Искам да обясня на хората от Монтана, че язовир "Огоста" не е толкова опасен, колкото Кирил Петков твърди.

Това обяви бившият депутат от „Има такъв народ“ и председател на земеделската парламентарна комисия в 47-ото Народно събрание - Пламен Абровски и уточни:

"За да не бъда голословен, аз говорих с "Напоителни системи", които стопанисват язовира, и те ми обясниха, че той не е опасен, но това не означава, че няма нужда от ремонт. Специално пуснах едно заявление към служебния министъра на земеделието Явор Гечев, защото, за добро или за лошо, той в момента е арбитър за всичките тези работи. Той трябва официално да излезе и да предостави информация какво е състоянието на язовир "Огоста". Защото не може Кирил Петков да прави аналогии със село Богдан. Това е предизборно заиграване със страховете на хората“, категоричен бе Абровски.

По отношение на твърденията на пострадалите граждани от наводненията, че от 2004 г. подават сигнали за незаконна сеч, кандидат-депутатът от ИТН коментира така: „Ние много бързо минахме от "Осанна" до "Разпни го" - защото до преди няколко седмици, когато горяха горите, горските бяха герои. Сега изведнъж започнаха да ги обвиняват, че едва ли не те са виновни за абсолютно всичко, което се случва."

Той призова журналиста да покани за гост и някого от Лесотехническия университет, защото лесовъдството е наука и не може разни псевдоеколози да излизат и да говорят пред обществото само за незаконна сеч.

Абровски обясни и какво е незаконна сеч: „Незаконната сеч е - аз и вие си купуваме една машинка. Качваме се някъде горе в гората и започваме да режем. Това е незаконна сеч и онова, за което всички говорят, неправилно се нарича незаконна сеч. Това са нерегламентираните практики в горите. Да - тях ги има. Но те са факт, заради системата, която е наложена.“

Според Абровски контролът трябва да бъде разделен от стопанската дейност, защото, както той обясни на интервюиращия го: "Сега вие разрешавате сечта и вие я контролирате!"

За промяната - независим контролен орган и силна Агенция по горите - той настоявал, докато бил председател на парламентарната комисия в 47-ото Народно събрание. Тази идея е заложена и в сегашната предизборна програма на "Има такъв народ". За съжаление в предишния парламент представителите на "Продължаваме Промяната" държали контролът и стопанската дейност да продължат да бъдат на едно място. Абровски подчерта, че страната ни има нужда от горска реформа, но за да се случи тя, трябва има създадени условия.

Абровски отговори и на нападките, че предложението на основателя на ИТН - Слави Трифонов за референдум за промяна формата на управление е предизборна провокация, свързана с президента. Той обърна внимание, че самият Слави Трифонов в свое интервю за 7/8 TV е обяснил, че идеята му няма нищо общо с президента.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във