Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков: Няма да правим безпринципни коалиции

Начуихме много тежък урок, че не трябва да имате "троянски кон" в коалицията, защото тогава не можете да постигнете нещата, които искате. Трябва да се фокусираме върху това да имаме над 121 депутата, независими от задкулисието: "Демократична България", БСП. Няма да правим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали ни се обаждат от Щатите или където и да е. Никой не ни се обажда, защото знаят, че никой не може да ни повлияе. Изцяло независими сме от задкулисни играчи, финансирания и чужди сили. Ще имаме повече експерти с повече бели коси. Няма да сме само млади. Това са част от уроците, които научихме за последните 7 месеца. Това заяви от Раднево съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

"Шоуто на Слави" в политиката омръзна на всички. Борисов, Слави - това са хора от Прехода. Време е да затворим тази страница", подчерта той.

Кирил Петков коментира и газовите доставки за страната ни. Той посочи, че най-важното в момента е служебният кабинет да не изпусне да резервира слотове през септември.

"Говорих с енергийния министър на Гърция и той ми сподели, че това, което е очаквал - по-интензивни разговори с българското правителство, не се е случило, но важното в момента е септември месец. Тогава ще бъдат търговете за слотове за цялата друга година. Много е важно служебното правителство да не изпусне тези слотове", посочи съпредседателят на ПП и поясни, че резервирането на слотове за доставка на газ през януари, февруари и март се случва именно през септември. 

"Трябва да имаме всички възможни опции на диверсификация. Най-важното е да има сигурност на доставките. Зимата трябва да бъде посрещната по-най-добрия начин. Изчисляваме да използваме същата стратегия както за електроенергията, да я направим и за газа така, че да има предвидимост за цената на газа с механизма за компенсация. Направихме го за битовите потребители, но сега мислим, че това трябва да се направи за всички", коментира още Петков.

"Нещо много важно, когато става въпрос за слотовете в Гърция и Турция - всичко, което се разтоварва в Гърциия и Турция трябва да мине през България, за да стигне до Централна Европа. Ние сме ключова инфраструктура по пътя. Ние потребяваме 3 милиарда кубически метра, но можем да продадем 20 милиарда кубически метра газ към Централна Европа. Всичко, което се разтовари в Гърция и Турция, ако не се използва там, трябва да мине през България, за да стигне до Европа. В изключително добра позиция сме да вземем слотове не само за нашето потребление, а и по принцип за газ, който да стигне до Европа", обясни от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

Кирил Петков препотвърди ангажимента си към миньорите в Раднево. 

"Аз съм много горд да сме обратно тук. Това са работещи хора миньори. Това, което направихме като първа стъпка, го обещахме и направихме. Планът за възстановяване и развитие предвиждаше затваряне на част от капацитета тук и построяване на газова централа. Представете си как бихме изглеждали днес, ако имахме още една газова зависимост и затворени мини. Не само, че защитаваме работните места тук, не само, че не мислим, че трябва да се затваря, каквото и да било, преди 2038 г., но важното е да започнем инвестициите в региона по Плана за справедлив преход. Трябва да поддържаме българските миньори и енергоизточници. Не трябва да имаме зависимост. Щастлив съм, че в Плана за възстановяване и развитие не намалихме капацитета, а защитихме мините си. Българските мини в последните 7 месеца започнаха да изнасят въглища за трети страни. Това даде възможност за повече работа тук и дори за приходи за БДЖ. Неслучйно идваме често тук, за да покажем, че българските мини, българските енергоресурси са от голям приоритет за нашето правителство. Ще направим всичко възможно, което зависи от нас, да няма затваряния, намалявания. Говорим за 2038 г. Можеше да се продължи и още, но правителството на Борисов тогава подписа това обещание към Брюксел, което сега трудно може да се промени. От малкото политически сили сме, които каним експерт от Раднево да бъде част от екипа ни. Когато имаме хора от екипа от Раднево, знаете, че интересите на хората ще бъдат защитени", посочи експремиерът. 

Петков коментира и темата с ТЕЦ "Брикел".

"Серният диоксид е 30 пъти над нормата. Това, което показахме, и ще продължим да показваме и след 2-ри октомври, е, че никой не е над закона. Нормите трябва да се спазват. Здравето на хората е много важно.  В "Брикел" трябва да има тези инсталации. Не може просто през прозорците да излиза серен диоксид и да трови хората", подчерта той.

"Първо, Слави Трифонов и Ива Митева да се разберат дали президентска, или полупрезидентска република. Не мисля, че това по някакъв начин ще подобри състоянието на българските граждани и икономика. Не мисля, че е на дневен ред въобще. Важните неща пред нас са да се повишат заплатите, особено минималната", коментира Асен Василев идеята на Слави Трифонов за провеждане на референдум за президентска република. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във