Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков: Не заплашваме работни места във ВМЗ

Решението за прибиране на печалбата от дейността на държавните дружества за миналата година в бюджета, не заплашва никакви работни места във ВМЗ и няма връзка с военния завод. Ние просто прибираме свободния кеш на ДКК. Това обясни пред журналисти служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

Петков категорично се противопостави на твърденията на ГЕРБ относно ВМЗ-Сопот и припомни за проблемите, установени от служебния кабинет в Държавната консолидационна компания

"Реално дивидентът, който се изисква, е от БКК, не от ББР. БКК има пари в Българската банка за развитие, кешови пари, които стоят свободно. Плащайки този дивидент, просто им намаляваме свободния ресурс".

Кирил Петков е категоричен, че в дългосрочен план Държавната консолидационна компания не е необходима.

По-рано през деня трима депутати от ГЕРБ атакуваха решението на служебното правителство да прибере в бюджета дивидентите за държавата от печалбата на ДКК за миналата година. Те се мотивираха с това, че досегашната практика дивидентът да се преотстъпва е спестило на ВМЗ-Сопот и на „Авионамс“ към 84 млн. лв. Сега обаче двете предприятия, които са с десетки хиляди работници са заплашени от фалит.

Петков обаче заяви, че реално са взети свободни пари на ДКК, защото оттам са изтекли стотици милиони левове за ремонт на язовирите, които така и не са направени. „Решихме, че нямат нужда да имат свободен ресурс, след като го харчат така, защото не можем да си го позволим. Това няма нищо общо с ВМЗ. Ние им взимаме свободния кеш, така че да не могат да харчат както си искат“, подчерта Петков.

"Взехме още едно решение - ББР да преразгледа своите гаранционни програми към бизнеса. Това е сменяне на условията на съществуващата програма на ББР, която ще е в пълно съответствие с Плана за възстановяване. Преди обезпеченията бяха до 50% ние ги направихме без обезпечение, но е важно да се каже, че банките ще поемат до 50% от риска", каза Петков и така отби още една атака от депутатите от ГЕРБ.

Българската банка за развитие не раздава високорискови и необезпечени кредити. Това е категоричното становище на министъра на икономиката Кирил Петков, който коментира пред журналисти искането на ГЕРБ да се отнемят вчерашните решения на служебния кабинет за промени в програмата на ББР и за ресурса на ВМЗ-Сопот. 

По темата с държавната банка Петков обясни: "Банките продължават да имат 50% от риска. С други думи, парите ще отидат там, където самите банки също разчитат, че все пак ще се върнат. Така, че това е абсолютно невярна информация, че едва ли не имат много високорискови кредити".

Днес от трибунката в кулоарите на паралмента от ГЕРБ призоваха служебния премиер Стефан Янев да отмени две от решенията, взети на последното заседание на Министерския съвет.

Едното от тях се отнася за Българската банка за развитие, с което по думите на депутата Александър Иванов се дава зелена светлина на високорискови необезпечени кредити.

Другото е решението за дружествата „Авионамс“ и ВМЗ-Сопот, които са част от Държавната консолидационна компания и са стратегически за националната сигурност на България, обясни депутатът Дани Каназирева.

„Досега ДКК е освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ-Сопот и „Авионамс“. В момента с това скандално решение и изплащането на дивидент от ДКК, който дивидент трябва да се вземе от ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ реално парите ще доведат и застрашават от фалит ВМЗ-Сопот и „Авионамс“, каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във