Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков: Не бива да правим обща листа с ДБ и ИБГНИ

„Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общините ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новия център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра - от най-ляво до най-дясно".  Това заяви в студиото на  NOVA бившият служебен министър на икономиката и съосновател на проекта „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му още другата седмица от новата формация сядат на преговори с „Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„От формацията на Слави Трифонов работих добре с Мика Зайкова и Ива Митева. Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи”, каза още бившият служебен министър на икономиката.

Петков отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

„Подкрепа от 9% на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои", каза още Петков.

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", обясни Петков на въпрос с какви средства разполага.

Петков коментира и темата за заплахите, отправяни към Румен Спецов и семейството му. По думите му, Спецов е сигнализирал ДАНС, а заплахите са дошли от бизнесмен, получавал големи обществени поръчки, свързани с държавни интереси и пари.

В отговор на въпрос дали да се признаят еднополовите бракове Петков отговори, че е традиционалист, но не е хомофоб.

Трябва много бързо да се сменят шефовете на енергийните дружества, защото част от проблема с високите цени на тока е там, посочи още той. Главният прокурор трябва "да си ходи задължително", допълни Петков. На въпрос трябва ли да се въведе еврото на 1 януари 2024 Петков обясни, че е "за" еврото, но дотогава трябва да има ясна информационна кампания. Ако влезем в еврото с корумпирано управление, ще се харчат пари както преди, каза още Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във