Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков е новия премиер на България

Днес се проведе извънредното заседание на Народното събрание. Депутатите гласуваха новия кабинет. 

Със 134 гласа "за" избраха Кирил Петков за министър-председател на България. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Нямаше въздържали се. 

В три последователни гласувания парламентът одобри Кирил Петков за премиер, прие структурата и състава на Министерския съвет. И при трите вота „за“ гласуваха 134 от общо 238 депутати в пленарна зала.

Обсъжданията продължиха над три часа. След това новоизбраното правителство положи клетва. Прозвучаха химните на на Република България и на Европа.

Сред най-важните задачи на новия кабинет ще е избягването на увеличението на цената на тока за битовите абонати, диверсификацията и бързото изграждане на газовата връзка с Гърция.

Пред депутатите Кирил Петков посочи, че приоритет пред бъдещото правителство е преборване на COVID кризата, като се предлагат два варианта: доброволна ваксинация и зелен сертификат. Той обясни, че първата заповед, която ще издаде като премиер, е в Министерския съвет да се влиза със зелен сертификат.

Нулева толерантност към корупцията и промяна в правосъдната система са сред другите приоритети.

„Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Заедно четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати, направихме общо споразумение в 120 страници, 18 глави, за политиките, които ще са нужни за тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, заяви пред депутатите Петков. 

 Мотото на правителството ще е "нулева толерантност към корупцията, към всеки един лев, изхарчен неправомерно, непрозрачно".

Намеренията на новото управление са да няма нито един човек над закона: МВР и никой да не се чувства, че ще остане безнаказан. 

"Контролът на националните финанси и еврофондовете ще бъде даден на заместник министър-председателя и министър на финансите Асен Василев", посочи още Петков. Според него трябва да се постигне съдебната реформа, а Иван Гешев не се е справил добре на поста си: "Нямаше никакви резултати от прокуратурата по КТБ, а какво да кажем, когато от САЩ ни налагат санкции по Магнитски. Реформата в прокуратурата трябва да стане факт", зарече се съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Митичният тунел под Шипка да стане реалност, да построим "Хемус" законно, нови мостове над Дунав, постави още като задачи Кирил Петков на бъдещите министри.

Една дестинация - 100 преживявания, е сред приоритети за туризма в България. 

Ако гласувате този състав на Министерския съвет, обещавам да съм министър на всички българи, зарече се Петков. Няма да има кмет или община, който да няма приоритет за инвестиционните проекти. И няма да има разграничения.

"За министрите - ще бъда пръв между равни. Ние сме отбор", обяви Петков и призова и коалиционните партньори, и опизицията да подкрепят това правителство.

От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че няма да подкрепят коалиционния кабинет.

За парламентарната група на ГЕРБ правителството на Кирил Петков е продължение на служебните кабинети на президента Румен Радев.

Според Десислава Атанасова управлението в последните месеци е довело до безпрецедентен хаос, политическа криза, провал в съхраняване на живота на хората в COVID кризата и провал в плана за развитие.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова, която ще бъде и вицепремиер, обясни участието на социалистите като гаранция за социална справедливост.

„Ние приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост в България, като гарант за социална политика, като гарант за грижа за хората. И това, което ви казвам, е факт, записано е в споразумението на бъдещото управление. Защото най-накрая, след 5-годишни усилия на „БСП за България“, те ще бъдат гарантирани с безплатни детски градини и ясли. За което благодаря на мандатоносителите и другите колеги от партиите. Най-накрая децата до 14 години ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат да ги гледат вкъщи заради COVID пандемията, ще бъдат гарантирани с една заплата“, каза Нинова пред депутатите.

По-късно на официална церемония в Министерския съвет служебното правителство ще предаде властта на новия кабинет, съставен от представители на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във