Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Петков благодарен на Генчовска за смелостта за РСМ

В коментар по повод решението на Народното събрание за Френското предложение за РСМ, премиерът Кирил Петков посочи,че то е отговорно и е най-доброто в този момент за България.

За него той благодари на външния министър Теодора Генчовска, за смелостта й - въпреки постовете на Слави Трифонов във „Фейсбук“.

"Благодаря на всички хора в парламента – това беше отговорният начин да се вземе това решение – със 170 гласа от 240, което за мен е нужната подкрепа за толкова отговорно решение.

Петков посочи, че европейските лидери са оценили, че България е направила своите стъпки. Френското правителство ги подкрепя и признава, че българските изисквания стават и европейски. Сега е време правителството на Северна Македония да поведе своята нация.

"Това, което от тях зависи" - посочи Петков, имайки предвид РСМ, е, че те искат да са част от Европейския съюз и те са готови да направят стъпките това да стане реалност. Надявам се, че с помощта на европейската дипломация и на натовските партньори и те ще могат да преодолеят вътрешните трудности и ще поведат своята нация по пътя към Европа.   

По отношение на реакцията в Брюксел, той коментира, че всички са го поздравили – Еманюел Макрон, Шарл Мишел, Олаф Шолц, Урсула фон дер Лайен - всичките премиери поздравили премиера, че Народното събрание е взело проевропейска позиция.

„Благодариха ни, че и те са разбрали условията, които са важни за България и тези условия са всъщност европейски - много е важно правата на българите да са защитени в Република Северна Македония. Това е европейско виждане и европейска нужда това да се случва не само за тях, а за всички хора, които искат да членуват в Европейския съюз" - обърна внимание Кирил Петков.

След това той отново отговори на упреците, че е прехвърлил отговорността на Министерския съвет на парламента с думите, че подобно решение не може да се вземе от министър-председателя, от Министерския съвет. То трябва да бъде взето с максимална подкрепа – 170 от 240 гласове.

"Всъщност са повече – защото дори и тези, които гласуваха против, като „Възраждане“, и те, мисля, че осъзнават, че това е единственият начин да си защитят правата на българите в Северна Македония - през европейския път" - подчерта Петков.

След това той се обърна към ИТН, Слави Трифонов и Тошко Йорданов с думите, че техният министър също е подкрепил предложението, като се е похвалил за добрия резултат.

"И така разбираме, че цялата друга реторика е била политическа дъвка, която се е използвала по най-грешния начин" - обобщи премиерът.

А на въпрос дали ще „оживее“ Френското предложение за РСМ, Кирил Петков отговори, че то вече е в ръцете на европейската дипломация, която ще започне да работи усилено. Той обаче бе категоричен, че предложението е добро и за РСМ – защото им отваря пътя за Европейския съюз, а освен това и самите наши съседи трябва да искат правата на всички общности.

„Защото това е да си европейска държава и ние трябва да искаме тези ценности и за тях“ – подчерта Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във