Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Ананиев: Съвсем адекватно реагираме на ситуацията с COVID-19

Има протокол, по който се лекуват всички български граждани, заразени от COVID-19. Всички лечебни заведения, включително и общинските  са напълно снабдени с необходимите противоепидимични и защитни средства. Това заяви от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев в рамките на редовния парламентарен контрол.

"С моя заповед въведохме режим, при който след 10-ия ден, ако даден пациент се почувства добре и не зависимо от това, че е носител на коронавирус, той да може да отиде на домашна карантина и да продължи  да се лекува под домашна карантина.  Лечебните заведения лекуват такива пациенти, които са в среднотежко и в много тежко състояние'', допълни министър Ананиев.

Той коментира по-голямото финансиране на здравната клинична пътека за пациентите, които се лекуват от COVID-19.

"Имайки предвид сложността на този вирус, още в началото ние тръгнахме с една по-ниска цена на клиничната пътека. На базата на анализа и мнението на лечебните заведения, които лекуват болните от коронавирус, клиничната пътека ще се увеличи двойно." Здравният министър допълни, че цената на още 6 инфекциознни здравни пътеки също ще бъде увеличена. 

"Мисля, че съвсем адекватно реагираме на ситуацията с коронавируса", подчерта той.

Болницата във Велинград функционира нормално и продължават да се приемат и лекуват болни, включително и такива от коронавирус, увери Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във