Банкеръ Daily

Общество и политика

Кирил Ананиев отстрани директорите на трите болници

Кирил Ананиев

Директорите на Специализираната болница за активно лечение по детски болести, на болниците "Пирогов" и "Лозенец" са временно отстранени от постовете си, докато приключи разследването за смъртта на 3-годишното дете. Това съобщи шефът на педиатричната болница Димитър Русинов, след среща между тримата директори и здравния министър Кирил Ананиев. Русинов подчерта, че ще окажат пълно съдействие с документация по време на проверките.

"Съдействаме максимално на проверките", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, а директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов не се появи пред журналистите, чакащи на входа. 

Временно отстранена е и д-р Елена Паскалева-Георгиева, която е приела 3-годишния Александър в Специализираната педиатрична болница "Проф. Иван Митев".

Срещата на здравния министър с болничните шефове бе по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който днес се срещна с родителите на починалото дете. В началото на заседанието на Министерския съвет той се обърна към Кирил Ананиев с настояване да отстрани директорите на болниците и всички замесени със смъртта на Александър.

Резултатите от официалните проверки, извършвани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и разпоредени от здравния министър, се очакват по-късно днес. 

Според родителите, повече от два часа лекарите на педиатричната болница отказват лечение на 3-годишното им момченце, след като търсят помощ в три столични лечебни заведения. Думите им се потвърждават и от бащата на 2-годишно дете, което по същото време е чакало три часа за преглед в педиатрията.  Според него, причината за това е, че в приемния кабинет има недостиг на дежурни лекари, които да преглеждат децата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във