Банкеръ Weekly

Общество и политика

КИПЪРСКИТЕ ОФШОРКИ ВЕЩАЯТ НОВ МЕГАСКАНДАЛ В ДЪРЖАВАТА

Решението на правителството да развали спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Кипър предизвика ожесточени дебати на редовното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси през седмицата.


След час и половина изказвания, въпроси и размяна на остри реплики с експерти от Министерството на финансите депутатите решиха да продължат с темата следващия четвъртък. Те поискаха тогава в комисията да се явят и представители на Министерството на външните работи, а хората на Муравей Радев да бъдат готови с допълнителна информация.


Спогодбата е една широка тръба, през която изтичат много пари. Тя не носи полза, а само вреда за България. Данъците от получените у нас доходи трябва да остават тук, а не в Кипър, където се облагат само с 4.25%, заяви пред депутатите Искра Славчева, началник отдел Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане във финансовото ведомство. Като пример за това колко неизгодна е спогодбата тя посочи, че в последните седмици хазната е загубила 100 000 щ. долара само от четири големи български предприятия.


До 6 април тази година по силата на Наредба N5 на Министерството на финансите, приета през март 1998 г., всяка българска фирма, на която се налага да преведе някаква сума в чужбина по договор с офшорно дружество или чуждестранно физическо лице, бе длъжна да удържи и да внесе

в полза на българската хазна

между 15 или респ. 20% от договорената сума. Така Министерството на финансите задържаше и оперираше с големи суми, които по принцип не му принадлежат. То бе длъжно да ги връща на притежателя им само ако той успее да събере солидно количество документи, с които да докаже, че е данъчно задължено лице в офшорна зона (в случая Кипър) и се ползва от спогодба за избягване на двойно данъчно облагане.


Според запознати с материята някои от образците на документите, описани в наредбата, и до момента не били утвърдени от МФ. Поради тези бюрократични спънки явно много от фирмите и гражданите не са успели да освободят средствата, блокирани по Наредба N5. Твърди се, че само в един от случите държавата има да връща около 28 млн. нови лева.

Нервите на някои граждани не издържаха

и те атакуваха наредбата пред Върховния административен съд, който на 6 април 2000 г. я обяви за нищожна. Според юристи решението на съда е свалило основната защита на финансовото ведомство срещу масирания износ на капитали към Кипър. Може би по тази причина Министерството на финансите светкавично, но недобре аргументирано, реши да поиска денонсиране на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане.


Ако до 1 юни 2000 г. това не стане, спогодбата ще продължи да действа и през цялата следваща година и загубите на държавата ще се увеличават, обясни пред БАНКЕРЪ г-жа Славчева.


На примера, даден от нея в комисията, заместник-председателят Венцеслав Димитров отвърна, че за 100 000 щ. долара спогодба не се разваля. Освен това той поиска финансовото министерство да каже какви приходи ще дойдат в държавния бюджет след денонсирането на спогодбата.


Да се твърди, че от страната изтичат милиони долари, без министерството да е в състояние да посочи за какви суми става дума, е литература, а не аргумент за пред бюджетна комисия, посочи Георги Пирински.


Венцеслав Димитров, Стефан Стоилов, Георги Пирински атакуваха и аргументите на експертите, че спогодбата трябва на всяка цена да бъде денонсирана, защото в продължение на две години кипърските власти отказвали да водят преговори за предоговаряне на част от клаузите в нея.


Едностранното отказване от спогодбата ще има

отрицателен дипломатически ефект

върху отношенията между България и Кипър, изтъкнаха депутатите. Те дадоха за пример Русия, като припомниха, че България не е Русия, за да си позволи да действа от позицията на силата. После предложиха два варианта за действие - правителството да седне на масата на преговорите и да промени спогодбата, ако това не стане - заедно с нейната отмяна да предложи нов проект. После предложиха два варианта за действие - правителството да седне на масата на преговорите и да промени спогодбата, ако това не стане - заедно с нейната отмяна да предложи нов проект.


Дебатите около отменянето на спогодбата с Кипър обещават нови въпроси и скандали. Вратичката за това отвори Венцеслав Димитров с репликата си към Ангел Савов, заместник-началник на Главна данъчна администрация: Някой, който стои над вас, иска да вкара в правия път някой чужд инвеститор. Депутатът отказа да назове публично кого има предвид.


На въпрос на БАНКЕРЪ пък как си обяснява реакцията на комисията, г-жа Славчева многозначително каза: Правете си сами изводи, и нервно запали цигара, въпреки че е въздържател. Според нея спогодбата в нито един момент не е имала положителен икономически ефект и била подписана през 1985 г., за да могат външнотърговските дружества по онова време да изнасят пари в чужбина. Бивши експерти от Министерството на външната търговия обаче категорично отхвърлиха тази теза пред БАНКЕРЪ. Според тях до 1990 г. спогодбата е била изгодна за България.


След заседанието шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев привика в кабинета си експертите на Муравей Радев.


(Повече подробности по темата очаквайте в следващия брой.)

Facebook logo
Бъдете с нас и във