Банкеръ Daily

Общество и политика

Кьовеши е доволна от сътрудничеството си с България

"Това, че вие сте разширили начина на докладване е нещо, което ние приветстваме. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция "Митници". Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления." Това е заявила европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на видеоконферентна среща с правосъдния министър Иван Демерджиев.

Правосъдният министър е обяснил, че след среща на двамата на 10 юни България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура - Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура, пишат от ведомството. "Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти", каза още Демерджиев.

Той и Кьовеши обсъдиха и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура. "Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание", отбелязват от ведомството. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във