Банкеръ Weekly

Войната в хазарта:

Кинжален удар срещу Васил Божков

S 250 568d697d 10fd 4b1f b4dd e803e7f61b48
S 250 fcea3842 df82 4134 bd04 8e7ea99f5b20

Екшънът в хазартния бизнес продължава с пълна сила. Държавата притисна до краен предел бизнесмена Васил Божков. В сряда (29 януари) офисите на "Нове холдинг" и "Националната лотария" осъмнаха под полицейска и прокурорска обсада, показно бе арестуван шефът на Комисията по хазарта, а Народното събрание пусна безпроблемно на първо четене добре познатия законопроект на Валери Симеонов по бързата писта. Странно или не, цялата тази сага завари Васил Божков зад граница. Другият изключително любопитен въпрос е защо всичко се случва точно сега, както и кой даде смелост на братя Найденови да нарушат дългогодишната омерта. 

Божков се сдобива със седем обвинения

В следобедните часове на горещия (откъм събития) януарски ден главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът е обвиняем по седем обвинения, сред които ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба. От изявлението на Гешев стана ясно, че Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, защото е напуснал границите на страната. Но това беше очаквано предвид точещия се повече от седмица скандал.

В коментар за "Банкеръ" президентът на "Нове холдинг" обясни, че не е търсен от никого. "Не знам какви са тези спекулации, че съм издирван от Интерпол. Както сами се убеждавате, щом вие може да ме откриете, нищо не пречи това да направят и на органите, които уж ме издирват", посочи Божков пред изданието. 

Разговорът ни с Васил Божков се случи часове след като Специализираната прокуратура и полицейски екипи обискираха офиси на "Нове холдинг" и "Национална лотария", както и на Държавната комисия по хазарта. Бизнесменът поясни, че не е присъствал при претърсването на офисите на двете компании. 

В разгара на казуса около Закона за хазарта Божков заплаши държавата със съд, ако бизнесът му бъде отнет. Той смята, че се цели национализация на неговите лотарийни фирми и даването на бизнеса на друг човек. Той оповести официално, че ако му вземат "Националната лотария", ще се оттегли от футболния клуб "Левски". 

Без лиценз

Съвсем скоро частните "игри на късмета" - "Национална лотария" и "Лотария България", може да преустановят дейност. Но пък рекламата им във всички канали на Нова ТВ не спира да се върти на бързи обороти стотици пъти в денонощието. Финансисти коментират, че тя е около 25% от целия й рекламен бюджет.

За по-малко от седмица промените в Закона за хазарта, внесени от  лидера на НФСБ преминаха на първо четене през Комисията по бюджет и финанси и през пленарната зала. И в двата случая Валери Симеонов бе подкрепен от коалиционните си партньори от ГЕРБ.

Както "Банкеръ" вече писа, текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз. Това изключва "Национална лотария" и "Лотария България" от бизнеса с лотарийни билети. 

Текстовете задължават в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Иначе в поправките на Симеонов е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 година. Както се казва:  "Честито на победителите"! Защото до 2025-а може да се случи какво ли не!

Затяга се примката около хазартната комисия

За втора поредна седмица сградата на Държавната комисия по хазарта бе "навестена" от униформени. Този път обаче не бяха иззети документи, а от нея показно с белезници бе изведен председателят на комисията Александър Георгиев. Компания му правеха седем служители на институцията. До редакционното приключване на броя нямаше официални разяснения по случая, но неофициално се твърди, че са арестувани служители, които са обработвали документите, подавани от хазартните компании.  

Почти сигурно е, че втората акция е свързана с данните, изнесени от Агенцията за държавна финансова инспекция преди седмица. Тогава шефът на инспекцията Георги Начев обяви, че текстовете от Закона за хазарта позволяват за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта. От уточненията на Начев стана ясно, че по този начин за последните пет години държавата е пропуснала приходи в размер на приблизително 210 млн. лв. от държавни такси.

На 23 януари пресцентърът на Агенцията за държавна финансова инспекция публикува становище, че от Комисията по хазарта са били иззети документи и от техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

Ден по-късно председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че очаква от Комисията по хазарта да каже защо е допуснато да има драстична разлика при внасянето на дължимите такси по закон. "Министерството на финансите няма как да знае за невзети суми от държавата в продължение на години. Това го знае Комисията по хазарта, но е мълчала", категорична бе депутатката от ГЕРБ. 

Претенции към работата на комисията има и финансовият министър Владислав Горанов. Затова той предлага институцията да се преструктурира в Национална агенция по хазарта. Досега Горанов не виждаше проблем с оставането на Александър Георгиев начело на новата структура, но след показния му арест (в сряда, 29 януари) е повече от сигурно, че ще се търси друг началник. 

Любопитно е дали разследващите ще потърсят и някои от предишните началници на хазартната комисия. За периода, за който се твърди, че държавата е била ощетена, тя е била оглавявана от още двама различни председатели - Огнемир Митев и 33-годишната Мария Филипова, която в момента е заместник-председател на Комисията за финансов надзор.Ще бъде интересно дали ще се стигне до Митев, обзалагат се финансите. 

Борисов потуши "сините страсти"

Бизнесменът е на път да загуби добър съюзник в лицето на привържениците на "Левски". И то след намесата на премиера Бойко Борисов.

Преди седмица министър-председателят се срещна с представителите на организациите, обединяващи част от "сините" запалянковци. От наличната информация от срещата в Министерския съвет стана ясно, че Борисов е приканил феновете да придобият акциите на клуба. "Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба", бе цитиран Борисов от пресслужбата на Министерския съвет.

От своя страна привържениците увериха правителството, че не защитават корпоративни, частни интереси, лицензи и не ги интересува Закона за хазарта. Засега "сини" протести не са планирани, но все още Васил Божков не е обявил официално оттеглянето си от стадион "Георги Аспарухов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във