Банкеръ Weekly

Общество и политика

Килийно ли е частното образование?

Местан смята, че средищните училища ще изчезнат от образователната карта.

Образованието вкъщи стана поредният препъникамък при гласуването на новия проектозакон за предучилищното и училищното образование. Депутатите от БСП се обявиха против текстовете, предвиждащи деца и младежи до 16 години да учат у дома си по свое желание и със съгласието на родителите им, а усвоените знания да се удостоверяват чрез явяване на изпити в училище. Към момента няколкостотин ученици са на самостоятелно обучение по здравословни причини или защото имат изявени дарби, с които са надраснали класа си.

Според Мариана Бояджиева с тази промяна се връща домашното обучение от XIX и началото на XX век, когато заможните наемали частни учители да образоват децата им. "Днес мотивите на богатите семейства може да са други - да изолират децата си от агресията или от наркотиците. И в близко време може би няма да са единици тези, които ще се възползват от тази опция", каза Бояджиева. Тя допълни, че ще има родители, които искат децата им да работят, вместо да учат, или такива, които избират самостоятелното обучение по религиозни причини. Становището й е, че с домашното образование могат да се прокарват религиозни или идеологически доктрини, които не са допуснати в светското.

От БСП изтъкват, че досега не е направена оценка за въздействието на този тип обучение и липсва яснота по критериите, които ще прилагат експертните комисии към частните ученици.

Депутатът Стоян Мирчев пък изрази опасение, че не е изключено с разширяването на опциите за домашно обучение да започне закриването на учебни заведения. По думите му близо 400 училища с под 200 ученици са недофинансирани и ако няколко деца решат да се образоват вкъщи, те ще загубят бройката. А оттам може да бъдат закрити, което е заплаха за населените места.

Лидерът на ДПС Лютви Местан постави акцент върху финансирането с делегирани бюджети. Според него с ликвидирането на 8-и клас се отнема 1/8 от издръжката на школата, което е равносилно на ликвидация на средищните училища в обезлюдените райони. Той каза също така, че 23% от завършилите основно образование не продължават в средно, което значи, че излизат на пазара на труда с осми клас. "Призовавам за нова формула за финансиране на средищните училища, тъй като при сега съществуващата ще оцелеят само тези в големите градове", посочи Местан.

"Средищните училища ще бъдат преобразувани в защитени и няма да има опасност от закриването им", отговори вносителят на законопроекта Милена Дамянова. Депутатката от ГЕРБ е на мнение, че трябва да се мисли по-скоро как да се задържат децата в клас.

Гласувано бе също така дуалната система на обучение чрез работа да започва от втория гимназиален етап за учениците, навършили 16 години. А хлапетата от първи до четвърти клас няма да повтарят дори да са получили слаба годишна оценка по даден предмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във