Банкеръ Daily

Общество и политика

КФН проверява новоизбран депутат от "Демократична България"

Комисията за финансов надзор е изискала информация за всички сделки на Владислав Панев, който тази сутрин положи клетва като депутат от „Демократична България“ и който е лидер на една от формациите в обединението - "Зелено движение". Информацията бе потвърдена пред БНР и от небанковия регулатор, и от самия Панев.

От Комисията за финансов надзор са категорични, че проверката има регулярен характер и не е обвързана с политическата дейност на Панев.

Владислав Панев е дългогодишен борсов инвеститор и е председател на дружеството "Скай управление активи". За БНР от Комисията за финансов надзор са обяснили, че като надзорен орган имат право да изискват документи, писмени обяснения и други данни за всички поднадзорни лица, какъвто се явява и Панев.

„Извършването на дистанционен надзор в никакъв случай не е свързано с наличието на извършено нарушение, а с текущ рутинен и непрекъснат надзор върху дейността на поднадзорните лица и лица, притежаващи квалифицирано дялово участие“, се казва в позицията на небанковия регулатор.

От своя страна Владислав Панев заяви, че не се притеснява от проверката. "Нямам абсолютно никакви притеснения от проверката на сделките ми с ценни книжа от 90-те години насам. През цялото време съм бил абсолютно прозрачен на капиталовия пазар", подчерта той.

Според небанковия регулатор проверката на Панев не е "нито с извънреден, нито с необичаен характер" и става въпрос за "съвпадение на обстоятелствата, касаещи рутинната надзорна дейност на КФН и политическия живот в страната".

Facebook logo
Бъдете с нас и във