Параграф22 Daily

Общество и политика

КФН мъдри поскъпване на гражданската отговорност

Нова тесла за шофьорите подготвя Комисията за финансов надзор, която замисля по-скъпа задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Комисията предлага покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН - Фонда за незастраховани МПС" и "Обезпечителен фонд".

Първият фонд изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка "Гражданска отговорност". В момента вноската е 10.50 лв., а комисията предлага увеличение с 2 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица "Гражданска отговорност", е "Обезпечителният". Този фонд изплаща обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). КФН смята, че вноската, която сега е 2.50 лв., трябва да се повиши с левче до 3.50 лв.

Мотиви за исканото поскъпване на вноските с общо 3 лева не са посочени. Държавният регулатор обаче се готви да въведе новите вноски от началото та 2023 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във