Банкеръ Daily

Общество и политика

КЕВР отложи заседанието за поскъпването на тока за бита и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране отмени следобедното си заседание, на което трябваше да бъде обсъдено планираното поскъпване на тока за бита от 11.5 процента средно за страната от началото на следващата година. 

Според изчисленията на регулатора средно за страната и топлоенергията трябва да поскъпне с 13 на сто.

В началото на заседанието членът на КЕВР Ремзи Осман предложи то да бъде отложено заради решението, взето по-рано днес от Народното събрание да наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия. Процедурното предложение беше прието и днешното заседание, на което трябваше да се разгледа каква да бъде цената на тока за битовите потребители от 1 януари, се отложи.

На откритото заседание на КЕВР днес трябваше да бъде обсъден доклад на работната група от експертите към комисията, в който се предлага цената на електроенергията за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари 2022 г.

Поскъпването на тока на свободния пазар, на газа и на въглеродните емисии са основните причини в средата на регулаторния период КЕВР да преразгледа и да определи по-високи цени на топлоенергията и електроенергията за бита.

Предвижда се за клиентите на ЧЕЗ и И Ви Ен (EVN) токът да поскъпне с около 11 процента, а за тези на „Енерго Про“ - с малко над 12 на сто.

По-голям ръст се предвижда при нощната тарифа, където увеличението трябва да е с около една пета.

При парното и топлата вода за различните градове разликата в процентите на увеличение на цените е по-голяма.

За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е с около 30 на сто.

Само с близо процент по-малък ще е скокът в Разград.

С една четвърт повече ще трябва плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново, а поскъпването в Бургас е с 15 на сто.

Между 1 и 5 процента повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Ако бъдат приети, новите цени на тока за бита, парното и топлата вода ще влязат в сила от 1 януари следващата година.

По време на обсъждането изпълнителният директор на топлофикационните дружества - в София Александър Александров и директорът в Пловдив Анна Димитрова - заявиха, че предлаганото поскъпване на парното няма да покрие загубите им.

„За момента „Топлофикация“ не приема решението на комисията такова, каквото е“, посочи Александров. 

„За съжаление, разбира се, отбелязваме, че натрупаните към момента дефицити няма да бъдат компенсирани с предложените изменения“, допълни Димитрова. 

По-рано днес парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „За“ идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Депутатът Десислава Атанасова посочи: „По този начин наистина ще направим нещо смислено за българските граждани, за българския бизнес, ще реагираме на ценовата криза на електроенергията“.

От ДПС предупредиха, че днешното решение ще е пагубно за бизнеса. Депутатът Рамадан Аталай заяви: „Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия. Това означава, че вие нямате никаква представа в момента  какво направихте със свободния пазар на електроенергията в България“.

Депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Идеята дойде от парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Председател на комисията ще е депутатът Радослав Рибарски от ПП.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван, съобщиха по-късно от Министерския съвет. От правителството определиха мораториума като неясен. 

"Отговорност на депутатите от мнозинството няма да се търси. Новосформираната временна парламентарна комисия за енергийна криза ще изготви доклад, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано", това каза на пресконференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова. 

В наложения от НС мораториум ще бъдат направени уточнения. Ще бъде внесен нов вариант, според който мораториумът да влезе в сила от утре, 16 декември, и да важи до 31 март 2021, реши новата временна парламентарна комисия, която беше създадена с цел да предложи нови решения около енергийните цени. Дебатът във временната комисия се изостри и ДПС напусна залата.   

Проектът за ново решение ще бъде внесен за гласуване на утрешното пленарно заседание на парламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във