Банкеръ Weekly

Общество и политика

КЕВОРК ОБЯВИ СЪБИТИЕТО НА ГОДИНАТА

Почти по едно и също време в малката галерийка Финес на ул. Ангел Кънчев бе закрита изложбата с 15 платна на Ненко Балкански, а в галерията Райко Алексиев на ул. Раковски бе открита изложбата на нашумялата ловешка фирма Литекс, която показваше 32 картини на Златю Бояджиев. Собственост на нейния президент Гриша Ганчев.


Както се и очакваше, общественият интерес избра второто събитие, а медийният демиург Кеворк Кеворкян побърза да го оповести за събитието на годината. В края на седмицата във Всяка неделя Кеворк отдели на изложбата време, почти равностойно на минутите за всеобщия нов любимец Освалдо Риос, като отново повтори заклинанието събитие на годината.


Естествено е една толкова голяма частна сбирка да привлече вниманието, особено когато е и с помощта на соковете Куинс. Луксозният каталог, раздаван безплатно, е издаден от същият Кеворкян и ни уведомява, че сбирката на Гриша Ганчев е начената през 1990 г. и непрекъснато се обогатявала. Самият г-н Ганчев пък сподели пред медиите намерението си да създаде и финансира културни програми. Което е похвално. Още повече че той е привлякъл за ръководител и експерт Светлин Русев. Както си му е редът, г-н Русев дръпна една похвална реч и изложбата се запъти към най-високия пиедестал на културните събития, въпреки че още не са изтекли и три месеца от тази година.


Твърди се, че по-голямата част от картините са продадени на Гриша Ганчев от Боян Радев. Но между тях няма нито една от онази колекция, която Боян Радев показа преди четири години в Градската художествена галерия в София. Като си припомним и изложбата от икони и царски двери, която г-н Радев показа в Националния исторически музей, като познаваме добре неговата слабост към автентичното и винаги най-доброто, остава възможността той да се е освободил от онези картини, които не цени толкова много. В колекцията Литекс обаче видяхме и платна, придобивани от личните сбирки на сериозни изкуствоведи и художници като Атанас Божков, Иван Радев и др.


По най-бегли изчисления г-н Ганчев е вложил в тази Златюбояджиева колекция сума с пет нули, при това в долари. За сравнение ще споменем, че пейзажът от Венеция от 1957 г. е купен от семейството на покойния изкуствовед Атанас Божков за 5000 щ. долара без пазарлък. Прекрасен пейзаж, който си заслужава парите! Но това е едно от малките платна на майстора, като знаем неговата слабост към големите формати, каквито изобилстват в колекцията. Точно те вероятно са стрували на г-н Ганчев доста по-скъпо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във