Банкеръ Weekly

Общество и политика

Казусът "Силистар" финишира в съда

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков вече е внесъл в съда документите за отмяна на решението на общинския съвет на Царево (от 24 август), с което местният парламент разреши да бъде изработен проект на план за застрояване на едно от последните незалети от бетон места по нашето Черноморие - край плажа "Силистар".

От областната управа съобщиха, че това е станало на следващия ден след като са пристигнали документите по скандалното решение на общинарите, определено като незаконно както от екоинспекцията, така и от Окръжната прокуратура в Бургас. Аргументите са, че преди да се произнесе градският съвет  по отношение на  изработването на плана, е било необходимо той да се съгласува с районната екоинспекция. И тъй като това не е станало, на практика в Царево са погазили Закона за устройство на територията.

Както в. "БАНКЕРЪ" писа в материала си от предишния брой "Властта се "овъртоли" с казуса "Силистар", скандалът не просто изправи на нокти еколозите, но се стигна и до намесата на "началника", който освен че издърпа ушите на кмета-съпартиец и вносител на предложението Георги Лапчев, но и разпореди да се предприемат действия  за оспорване на решението на общинския съвет на Царево.

Междувременно самият Лапчев съвсем се омота в обясненията за необходимостта да се изработи този план, като обяви, че той  бил нужен за път до плажа. По думите му решението на общинските съветници е взето, за да се предотвратят евентуални дела към държавата и към общината и за да се реши десетгодишният проблем, свързан с пътя. Губернаторът Чолаков обаче контрира тези обяснения, като каза, че ако целта наистина е изграждането на общински път, начинът да стане това не е този. 

В заповедта си за обжалването на общинското решение областният управител е прибавил и допълнителни правни аргументи за незаконосъобразността му. Според него, за да се осигури необходимата инфраструктура за безплатен достъп до разположения в близост морски плаж, е необходимо изработването на парцеларен план за неурбанизараните територии или регулационен план за урбанизираните. А решението на Общинския съвет в Царево е за изработване на подробен устройствен план - план за застрояване за частен имот, посочва областната управа.

Кметът Георги Лапчев така и не можа да даде смислен отговор на въпроса предвижда ли се строителство в защитената територия, или не. "Не мога да кажа дали ще има строителство край плажа Силистар", отбеляза той. Обясненията му бяха, че това зависело от институциите, тъй като собственикът е онзи, който трябва да съгласува намеренията си с районната екоинспекция и земеделското министерство и едва тогава процедурата можела да бъде завършена. Но част от общинските съветници, които са били против решението, са на мнение , че с въпросното решение е бил направен опит за първа стъпка към застрояването на този терен, макар че той попада в природен парк "Странджа” и Натура 2000.

В крайна сметка, ако собственикът на 22 дка до плажа - едноличното дружество с  ограничена отговорност "Ню Билдинг Естейтс" - все пак иска да прави нещо на тях, може да възстанови това, което е купил, а то е... свинарник. Причината е, че сегашният статут на парцела е урбанизирана територия със стопанско предназначение от времето преди 1989-а. И ако не бъде променено предназначението му, новите собственици могат да построят в имота си единствено нова свинеферма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във