Банкеръ Weekly

Общество и политика

Казусът с партийните централи се забатачи

Бавна и тромава се оказа работата на областната управа на София и при новото й ръководство. Откакто поеха властта преди шест месеца, бившият депутат от "Атака" Николай Пехливанов и подопечните му служители не могат да влязат във владение на четири държавни имота, разположени в идеалния център на града. От тях държавата прибира смешни суми от наеми, а в някои случаи дори и не ги прибира.

Парадоксалното е, че дори когато става дума за административните нужди на държавни институции, Пехливанов и хората му сякаш се мотаят. През последната седмица стана ясно, че бившият атакист трябва да намери сграда за Централната избирателна комисия. На ЦИК ще са необходими нови помещения, тъй като в сегашното им седалище на бул. "Дондуков" (бившия Партиен дом) ще започне дългоотлаганият ремонт, а впоследствие в сградата ще се настанят народните избраници. Освен това бившият Партиен дом ще се ползва и за събития по време на предстоящото европредседателство. От ЦИК обаче обясниха за "БАНКЕРЪ", че в момента никой не може да каже дали изобщо централата им ще бъде преместена. Както и кога ще се случи това. Дори не е взето решение, а самата процедура е в много начален етап. Така че поне до началото на новата година не се очаква никакво развитие. Все пак областната управа е предложила на комисията няколко сгради, на които да се извърши оглед и да се види дали отговарят на изискванията за площ, достъпност, сигурност. Интересното е, че в списъка са включени централите на СДС на АБВ, съответно на "Раковска" 134 и "Врабча" 23.

Както неведнъж е ставало дума, СДС, АБВ, "Движение 21" и ДСБ загубиха правото да използват помещения на държавата за своята политическа дейност, след като на изборите през март не успяха да влязат в парламента или самостоятелно да спечелят 1% подкрепа. Оттогава досега обаче държавата не може да си върне четирите апетитни имота. Може би затова от областната администрация не пожелаха да коментират темата за "БАНКЕРЪ" и единственото, което казаха, бе: "Скоро очаквайте новини."

Иначе цялата процедура по изгонването на въпросните формации започна преди три месеца с писма, изпратени от Пехливанов, в които се посочва, че до 14 юли формациите трябва да освободят сградите доброволно. СДС, АБВ, "Движение 21" и ДСБ обаче не го направиха. Част от партиите подадоха възражения към получените уведомителни писма. Други пък не отговориха еднозначно дали планират да освободят имотите. При така създалата се ситуация Пехливанов трябваше да пристъпи към следващата законова стъпка - издаване на заповеди за изземване на държавните помещения. Но той започна да преговаря с представителите на тези партии, за да изчистят правния казус.

Всъщност един от проблемите е, че в закона има "вратичка", която позволява на четирите формации да останат в централите си за неопределено време. Действащото законодателство не предвижда срок за освобождаване на държавни имоти, в случай че те престанат да отговарят на нормативно установените изисквания. Затова и процедурата е аналогична на тази при прекратяване на всеки един договор за наем: предизвестие за прекратяване; покана за освобождаване; принудително влизане във владение на наемодателя. Срокът, в който се реализира процедурата обаче, е различен за всеки конкретен случай. Освен това издадените заповеди за изземване подлежат на обжалване в съда и нищо чудно някои измежду СДС, АБВ, ДСБ и "Движение 21" да се възползват от тази опция. В хода на разговорите с Николай Пехливанов някои от партии вече изразиха претенциите си, тъй като през годините, в които са се помещавали във въпросните сгради, са осъществявали ремонти дейности и са правили подобрения.

Такъв е случаят с ДСБ, които обаче заявиха пред "БАНКЕРЪ", че са готови да напуснат централата си на бул. "Витоша" 18 веднага след като получат заповедта от областната администрация. "Тъмносините" дори уточниха, че цялата процедура доста се е забавила и ставало дума предимно за бюрокрация. Като причина за нежеланието си да освободят доброволно централата, за която плащат месечно 1137.60 лв., те изтъкнаха несъгласието си със законовите разпоредби.

При СДС ситуацията е малко по-драматична, тъй като хората на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски имат сериозни задължения към администрацията. Към месец май сумата бе от порядъка на 300 хил. лева. "Синята партия" дължи 220 059.90 лв., представляващи неплатен наем, 50 161.08 лв. такса за битови отпадъци, както и съответните лихви за забава до датата на окончателното плащане. През юли обаче стана ясно, че хората на Пехливанов са се снабдили с изпълнителен лист, въз основа на който се образува изпълнително дело. Вероятно това ще забави допълнително процедурата по изземването на имота. За емблематичната централа на „Раковска” 134 СДС брои месечно 8440 лева. Хората на Лукарски обаче така и не пожелаха да коментират темата пред "БАНКЕРЪ".

"Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на експрезидента Георги Първанов, които бяха в коалиция на изборите през март, също отказаха да представят своята гледна точка. Все пак е редно да отбележим, че Дончева плаща 984.62 лв. на месец за офиса на бул. "Витоша" 12, а "азбукарите" ползват помещения в административната сграда на ул. "Врабча" 23, която преди това беше дом на НДСВ на Симеон Сакскобургготски, срещу 4530 лв. месечно.

Разбира се, не е за пропускане и фактът, че две партии, които след изборите през март получиха право да ползват държавен имот, все още не са се сдобили с такъв. Става дума за "Воля" на Веселин Марешки и "Възраждане" на Костадин Костадинов. И двете формации изпълняват законовите изисквания, тъй като едната влезе в парламента, а другата самостоятелно спечели над 1% подкрепа на вота. Въпросните партии изложиха исканията си още преди няколко месеца, но до този момент няма реакция от администрацията на Николай Пехливанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във