Банкеръ Daily

Общество и политика

Казахстан ни предложи своята ваксина срещу коронавируса

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин здравният министър Стойчо Кацаров

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Казахстан в България Темиртай Избастин. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

Министър Кацаров и посланик Избастин изразиха желание да бъдат предприети стъпки за обмяна на опит между медицински специалисти от двете държави. Здравният министър запозна посланика на Казахстан с възможностите за лечение на онкологични заболявания в специализираните лечебни заведения в България, като подчерта, че през последните години те са оборудвани с най-модерната апаратура. 

Темиртай Избастин отправи запитване какви са възможностите за придобиване, регистрация и използване на казахстанската ваксина срещу COVID-19 QazVac и признаването от страна на България на сертификатите, издадени след прилагането ѝ. Избастин информира българския здравен министър, че ваксината QazVac, разработена от Научно-изследователския институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Казахстан, успешно е преминала първа, втора и 50% от третата фаза на клиничните изпитвания, като до момента не са отбелязани нежелани реакции.

Министърът на здравеопазването подчерта, че ваксината трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, за да се разреши приложението и у нас. Кацаров и посланик Избастин бяха единодушни, че има поле за сътрудничество между двете държави в областта на медицината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във