Банкеръ Daily

Общество и политика

Каварна обяви бедствено положение заради заседналия кораб

Междувременно се прекратява се достъпът до „Яйлата“ с изключение на хората, свързани с изпълнение на мерките.

Частично бедствено положение е обявено в oбщина Каварна заради заседналия на 20 септември моторен кораб "Вера Су", плаващ под знамето на Панама, в района на защитена местност Яйлата край село Камен бряг.

Заповедта на кмета Елена Балтаджиева е и предвид съществуваща опасност от загуба на човешки живот и/или увреждане здравето на екипажа и/или предотвратяване настъпване на значителни неблагоприятни последици за околната среда, свързани със замърсяване на околната среда. 

От пресцентъра на Община Каварна обявиха, че частичното бедствено положение влиза в сила от 17.00 часа днес и се въвежда за срок от 7 дни на територията на община Каварна, с. Камен Бряг, местност Яйлата, при граници: Национален архиологически резерват „Яйлата“ и защитена местност Яйлата, попадаща в границите на защитена зона „Комплекс Калиакра" и защитена зона „Калиакра“.

За  овладяване на бедствието се предлага предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа при поискване от капитана на кораба, при необходимост подсигуряване на медицинска помощ, обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна, както и организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на защитена местност „Яйлата“.

Междувременно се прекратява се достъпът до „Яйлата“ с изключение на хората, свързани с изпълнение на мерките.

Министърът на транспорта Христо Алексиев уволни в сряда шефа на Изпълнителната агенция “Морска администрация” капитан далечно плаване Живко Петров.

На мястото на Петров министърът е назначил капитан Венцислав Иванов, който вече е бил шеф на администрацията. Уволнението е заради серия неадекватни действия около заседналия на Камен бряг турски кораб “Вера Су” и заради смяна на одобрена технология за разтоварване, при която част от товара се изсипа в морето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във