Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАТО ЗАГУБИШ, НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИШ

Добре че привържениците на ВМРО и Движение Гергьовден са главно млади хора в добро здраве, иначе в нощта на 17 срещу 18 юни можеше да има инфаркти. Стотни оставиха коалицията им извън парламента. Но съдбата може да се усмихне на хората на Любен Дилов. Победителите от НДСВ поднесоха не само комплименти на гергьовци, ами, изглежда, са готови да им направят голям армаган. Толкоз голям, че да изтрие сълзите от изборното разочарование. Натрупалият достатъчно алтернативна слава през управлението на Костов ревизор Емил Димитров може да влезе в екипа на Милен Велчев като заместник-министър и като такъв ще може да наблюдава изкъсо и издълбоко митниците. Покрай ревизора на държавна служба се надяват да се подредят още поне дузина гергьовци.
Влизането на движението на Любен Дилов във властта ще се окаже решаващо и за бъдещето на организационните структури. Голямата болка от загубата на изборите бе изострена от предчувствието, че финансовите източници за поддържането на вътрешнопартийния живот рязко ще пресъхнат. Ако Симеон Сакскобургготски обаче е забелязал ентусиазма им, гергьовци няма да има от какво да се притесняват. Ще се намерят пари и за заседания на горната и долната камери, и за плакати, и за издаването на списанието на организацията. Поне на това се надяват част от активистите на движенето.
Не толкова милостива е съдбата към останалите политически аутсайдери. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов вече се е подготвил да затяга коланите. Заплаха за структурите на комитите обаче не съществува, тъй като по-голямата част от членската маса на организацията е традиционно опозиционно настроена. Но времената явно стават по-трудни и ръководството на македонците вече обмисля преминаването на партийната дейност на икономичен ход. Макар големите залци вече да са раздадени, комитите още не губят надежда и продължават да чакат птичето на властта да кацне и на тяхното рамо. Щом нищо не стана със заместник-министрите, може да ни огрее в местната власт - надяват се хората на Каракачанов.
Не се очаква от нийде слънчев лъч да огрее Евролевицата. След катастрофалната загуба на 17 юни белите лястовици се разлетяха във всички посоки. Заради липса на пари преди две седмици лидерът им Александър Томов буквално разпусна повече от половината щат в партийната централа на Съборна и на практика приземи бялото ято. Щатът беше прекалено раздут и се наложи да го посъкратим, скромно коментира инициативата заместник-председателят на БЕЛ Иван Бойков. Поради липса на средства спря и издаването на месечното списание за социалдемокрация, което лястовиците списваха от няколко години като идеологическа опозиция на замисъла за Новата левица. В края на септември евролевите ще проведат национална конференция, на която ще се обсъждат всички горещи въпроси. В това число и за бъдещия водач на ятото. Засега обаче заместникът на Александър Томов все още няма ясен силует. Диренето на нов лидер колегите му ще продължат след августовските горещини.
Към саморазпускане беше принуден да пристъпи и шефът на Зелената партия Александър Каракачанов. Той освободи всичките щатни секретари и партийни сътрудници на организацията и ги пусна да си търсят късмета на трудовата борса. Приближени на зеления лидер твърдят, че и той самият все още не знаел какво да прави с бъдещето на партията, а и със собственото си бъдеще. В редиците на еколозите кълни недоволство от действията на партийния водач, който от дванадесет години е начело на зелените в България. Засега тази тенденция изглежда все още крехка и никак не е сигурно, че с времето няма да залинее като лошия спомен от изборната нощ.
На пълно забвение след 17 юни е обречен и БББ на Христо Иванов. Иванов спечели делото за името на партията срещу опонента си Жорж Ганчев още преди година, но не успя да използва времето, за да укрепи местните структури и да съживи организацията. Явно без колоритното присъствие на Ганчев БББ вече е потънал в историята на българския политически миш-маш. Самият Жорж пък не успя да изготви достойно второ издание на оригинала БББ. След като съдът му отне сакралната абревиатура, фехтовачът с китарата не съумя да напълни с интригуващо съдържание новото си творение Блокът на Жорж Ганчев. Организацията му се яви на парламентарните избори през юни, но със сигурност не са много българите, които са забелязали това. Самият Жорж сподели пред БАНКЕРЪ още в изборната нощ, че нямал никакво намерение да става поданик и след победата на Симеон по най-бързия начин ще отпътува за втората си родина - САЩ. Засега обаче е на вилата си в Синеморец с неизменната, вярна Шуши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във