Банкеръ Daily

Общество и политика

Като избраха Кристалина Георгиева, затворихме устите на много хора, похвали се Борисов

S 250 c86a8795 e4a1 4d1c 830f 759b6a900e9b
S 250 36adb01b 5b10 4837 b15b 7b9cb0ed8085
S 250 0e00f909 6ed9 4041 a4d4 bd915ab339b8

Доналд Туск е много твърд човек, на нас ни е нужен точно такъв човек. Урсула фон дер представи Мария Габриел с такъв апломб, с такава радост, че работи с нея и то по такива теми. Видяхте радостта на всички канцлери, комисари. Ако гласуват за нея за зам.-председател, би било едно голямо признание за България. Смятам, че и с избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани. Делян Добрев показа в Хасково как мислят хасковлии. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб.

"С Андрей сме добри приятели от много години, а на Хърватия й предстои председателство. Темата Западни Балкани е на дневен ред. В България сме домакини на Берлинския процес догодина, където, знаете, идват лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Австрия. Освен това сме домакини на процеса „Акаба“, заедно в краля на Йордания ще организираме две събития”, заяви премиерът. 

Премиерът смята, че европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона.

Във фокуса на срещата с Андрей Пленкович бяха консултациите по приоритетите на предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г., което ще продължи да работи за европейския път на шестте държави от региона. Темата бе поставена високо в дневния ред на ЕС от Българското председателство и бе продължена от австрийското, румънското и сегашното финландско председателство. Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

„Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС“, отбеляза премиерът пред Пленкович и приветства приемствеността между нашето и предстоящото Хърватско председателство по ключови теми от европейския дневен ред, както и по този толкова важен въпрос – инфраструктурната свързаност.  

„От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни“, посочи премиерът Бойко Борисов и заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят. 

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и  икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризма, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката.

„Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия“, каза още премиерът Борисов. 

Бойко Борисов подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

„Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк“, очерта премиерът Борисов. В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).

В рамките на разговора Борисов и Пленкович дадоха висока оценка също на възходящата тенденция в двустранното културно и образователно сътрудничество.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във