Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Като гражданин не искам да ми се отнема правото да гласувам машинно

Законът ми беше дал правото да гласувам и машинно и като гражданин не искам да ми бъде отнето това право. Нито един аргумент на тези, които искат неговата отмяна, не беше убедителен за мен - нито грешките, нито финансовата страна на въпроса. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново, където присъства на фестивал за българския език.

По думите й, ако се върви професионално и убедено към електронно гласуване, към създаване на защитен софтуер, така че и нашите сънародници зад граница да имат възможността още по-смело да участват в българските избори, ще бъде още по-добре.

Йотова посочи, че разглежда машините само като един етап. "Казват, че най-големият процент грешки бил при машинното гласуване. Как се разбира това, при положение, че грешките се отчитат заедно с обикновената писмена бюлетина и с билетчето, което виждате в машините?" попита тя.

Вицепрезидентът заяви, че нито обясненията на ЦИК, нито аргументите на тези, които искат отмяната в закона са достатъчно убедителни за нея. "Аз като гражданин не разбирам каква е логиката сега да бъде прекратена възможността за машинно гласуване", учуди се Йотова.

Президентът и неговия юридически екип щели да решат дали да наложат вето, обясни вицепрезидентът Илияна Йотова и уточни, че тя не е част от този екип. "Ще изчакаме да видим какви ще са мотивите на президента, ако прецени, каза Йотова.

Припомняме, от ГЕРБ обявиха, че ще направят промени в Изборния кодекс, за да няма машинно гласуване на местния вот през есента. Това предложение е внесено в Народното събрание и предстои да бъде разгледано в пленарната зала. Президентът Румен Радев вече издаде указ, с който насрочи местните избори за 27 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във