Банкеръ Daily

Общество и политика

Катя Матева: Каракачанов и ВМРО се издържат от продажба на гражданство

Стопкадър

Имам доказателства ,че Каракачанов и ВМРО се финансират от това. Каракачанов е правил изявления за оказване на натиск върху министерството да се уважават молби на хора, които са без удостоверение за български произход. Той казва, че Македония е неговата кауза. За мен България е каузата. Политиката минава през закона. Това каза пред bTV бившата директорка на дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието Катя Матева.

Матева обяви, че за продажба на български паспорти през годините е подавала сигнали до премиера, президента и прокуратурата. "Бях освободена в края на 2017 година. Дисциплинарно съм уволнена заради престъпление по служба, но все още не зная какво е то. Никой не ме е търсил. Извадих си удостоверение от прокуратурата, в което пише, че няма повдигнато обвинение", разказа тя.

По думите й хората, които са визирани в сигналите са с много високи държавни постове, имали и много пари. 

"Имам доказателства за сигналите в ДАНС. Подала съм сигналите  и до премиера и президента през 2016 и 2017 година. Това, което е подписано не е донос, защото съм сложила своя подпис... Не е моя работа аз да събирам доказателства. Дори и да ги събера, те нямат процесуална стойност. Не може да се остави на гражданите да събират доказателства. Сигналите не съм ги предоставила на медиите. Не съм ги разпространявала аз и съм нямала никакво намерение да го правя. Аз съм ги дала за проверка. Всичко е точно така, както съм го записала в сигналите", коментира бившата директорка в правосъдното ведомство. 

Катя Матева заяви, че върху нея имало постоянен натиск. По повод обвиненията, че е назначена от ДПС, бившата директорка заяви: "В МП съм постъпила след конкурс, когато се спазваше неутралност. Министър на правосъдието бе Георги Петканов. В никаква партия не членувам. Не ползвам политическа протекция. Не познавам хора от ДПС".

"В момента с нищо не се занимавам. Нали чухте Каракачанов какви неща каза за мен. Не е негова работа да знае кога срещу мен е образувано дисциплинарно производство и т. н. В България има закон за личните данни, закон за държавния служител. Иска се лично съгласие, за да се разпространяват данни и от неговото досие. Добил се е по неправомерен начин с тези неща. То всичко е ясно. Няма смисъл да говоря на какви репресии съм подложена. След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия"

Facebook logo
Бъдете с нас и във