Банкеръ Daily

Общество и политика

Катарски министър е в София, за да подготви посещението на емира

Държавния министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад ал Мурейхи е в София, където обсъди с външния министър Екатерина Захариева предстоящата визита на емира у нас. Посещението на шейх Тамим бин Хамад ал Тани е планирано за ноември.

Двамата министри обсъдиха в сряда двустранните отношения и ситуацията в Залива. Захариева увери Ал-Мурейхи, че България подкрепя решаването на кризата чрез диалог по пътя на дипломацията. „Гледаме с надежда на посредническата мисия на Кувейт, която се ползва с широка международна подкрепа и е израз на усилията за преодоляване на разногласията в рамките на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива”, добави Захариева.

„Ние сме на визита в приятелска държава. Признателни сме за ясната позиция на България, изразена от българския министър-председател Бойко Борисов”, заяви държавният министър на Катар.

„Имаме чудесни приятелски отношения, готови сме да работим в посока тяхното практическо изражение чрез засилване на икономическите връзки и стокообмена”, каза Захариева. В допълнение беше обсъдена и възможността в София да бъде проведена третата сесия на междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Катар.

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония, България пое местното председателство на ЕС от 1 юли. „Това означава, че България една година ще председателства Европейския съюз в Катар. Нека използваме този период за задълбочаване на връзките между Катар и Съюза”, изтъкна вицепремиерът Захариева.

Министър Захариева и държавният министър Ал-Мурейхи обсъдиха и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във