Банкеръ Daily

Общество и политика

КАТ вече може да спира от движение коли, замърсяващи въздуха

Служителите на Пътна полиция вече могат да спират от движение коли, ако има явно нарушаване на чистотата на атмосферния въздух. Това става възможно, тъй като на 3 януари в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. 

За целта пунктовете на КАТ ще се оборудват със специални устройства - газанализатори. Те ще проверят автомобилите при първа регистрация.

Засега обаче няма информация колко са мобилните устройства в патрулите на Пътна полиция, които трябва да следят за коли-замърсители по улиците.  

Санкции са предвидени и за търговците, които продават некачествени твърди горива за отопление. Глобите могат да достигнат 10 000 лв., а в някои случаи и до 50 000 лева. 

Продавачите са задължени да търсят начини да проверяват дали твърдите горива отговарят на определените с наредбата екологични норми. Това може да стане както чрез родни, така и чрез чужди лаборатории.

Глоба от 100 до 1 000 лева може да се налага, ако въздухът се замърсява при строителни или ремонтни дейности. Глобата се удвоява при повторно нарушение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във