Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАРТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОКЕР НЕ СА РАЗДАДЕНИ

Макар че все още не са ясни законовите правила, според които ще се провеждат предстоящите президентски избори, надпреварата за креслото на Дондуков 2 вече започна. Партийни лидери от основните политически сили вече постлаха сукното за предстоящия покер, но в колодата за поста държавен глава все още има твърде малко карти. Единственото засега сигурно име на претендент за високия пост е на сегашния президент Петър Стоянов, което отдавна не е новина. Той обяви, че ще се състезава отново като независим още преди парламентарния вот на 17 юни.
Колкото и висок да е рейтингът на Стоянов (негова постоянна грижа, за която го закачаше Иван Костов, когато бяха тандем във властта), последните социологически проучвания показват, че без подкрепата на НДСВ той няма шансове за втори мандат. Президентът бързичко усети посоката на вятъра и обърна платната. Непосредствено след парламентарните избори, по време на преговорите за съставяне на новия кабинет, той потърси подкрепата на царските хора. Оттам, поне засега, не дават знак, че са забелязали маневрата.
От СДС обявиха, че Стоянов може да разчита на тяхното твърдо рамо още когато той сам издигна кандидатурата си. Това беше повторено и през миналата седмица след срещата на Екатерина Михайлова с държавния глава. Аргументът на сините, според Димитър Абаджиев, е, че настоящият държавен глава гарантира приемствеността във външната политика на България.
Истинските причини обаче са малко по-различни, твърдят осведомени. СДС като партия е изправена пред задача с повишена трудност. Сините трудно биха се отметнали от заявената си вече подкрепа към сегашния президент, най-малкото защото трудно могат да предложат логично обяснение за това. Трудно ще е да обяснят на останалите си избиратели, че са склонни да се откажат от Стоянов отново заради вътрешнопартийни съображения и противоречия. Ако СДС издигне друг кандидат и той загуби изборите толкова скоро след съкрушителната загуба на парламентарните, за ръководството на партията ще бъде още по-трудно да се мотивира защо е сменило стратегията, смятат наблюдатели. Поддържниците на идеята за общи действия при този вот с НДСВ сред сините не липсват. Това пролича от изявленията на посланика ни в САЩ Филип Димитров, който лансира тезата за обща президентска двойка на СДС и царските хора. Твърдото ядро около Костов обаче едва ли лесно ще прости на Стоянов заиграването му с НДСВ и промяната в неговата политика спрямо ракетата носител в лицето на ОДС, само и само да спечели втори мандат. Тази видима корекция на курса на държавния глава, особено след 17 юни, накара немалко наблюдатели да допуснат, че все пак СДС може да преосмисли позицията си за подкрепа на настоящия президент.
Но по-същественият проблем на СДС е друг. Ако сините приемат подкрепа от царските хора за Петър Стоянов, от афишираната им опозиционност няма да остане много. Поне не повече от тази на БСП, която даде двама министри на кабинета. За което бяха упрекнати в подмяна на вота и двуличие от лидерите на ОДС.
А в НДСВ няма не само категорична, но и що-годе съгласувана позиция по казуса Петър Стоянов. Държавният глава положи доста усилия, за да се хареса на новата власт, от чиято подкрепа се нуждае. През последните близо два месеца Стоянов се вживя в ролята си на президент на всички българи, а не на седесар, като какъвто се изявяваше на сините партийни форуми. В началото на поредицата му срещи със Симеон Сакскобургготски по време на консултациите за кабинета наблюдателите останаха с впечатлението, че новият премиер вече е засвидетелствал подкрепата си за втори мандат на сегашния президент. Общите становища по всички въпроси, обсъждани досега между двамата, доведоха до това заключение.
Позицията на Стоянов обаче ще остане несигурна, докато не му дойде времето, тоест докато Симеон не обяви официално кого ще подкрепи НДСВ. Царските хора са в изключително благоприятна ситуация, защото техният кандидат, който и да е той, има солидни шансове да спечели изборите. И понеже драматични промени в обществено-политическата обстановка до ноември не се очакват, Стоянов е неспокоен. Пеене и свирене по крайморски сбирки и закачки с простолюдието по пазарите са симпатични неща, но само те избори не печелят.
Впрочем, хора от царското движение вече изрекоха неприятни за ухото на настоящия държавен глава думи. Според Емил Кошлуков например, кандидатът на НДСВ трябва да е сериозен човек, който върши сериозни неща за България. И поиска да чуе поне пет важни за България неща, свършени лично и докрай от Петър Стоянов. Току-виж се оказало, че в преследването на рейтинга си по родопските ливади президентът е пропуснал да затвърди имиджа си на държавник...
Ако НДСВ издигне собствена кандидатура за вота наесен, то това ще е по формулата, с която спечели парламентарните избори - надпартиен мандат. Така окончателно ще се затвърди принципът за общонационалното начало, на който царските хора заложиха от самото си появяване на политическия небосклон.
От друга страна, НДСВ се нуждае именно от Стоянов като човек, свързан със синята идея. Ако царските хора подкрепят тъкмо него, те ще навлязат в територията на СДС и по този начин ще привлекат част от сините гласове. А това изглежда и логичната цел на НДСВ - да консолидира около себе си възможно по-голяма електорална база. Така СДС ще бъде поставен в патова ситуация, при която ще се задълбочи вътрешнопартийната криза в сините редици, смятат опонентите на НДСВ в съюза.
И лидерът на БСП Георги Първанов също опита да се закачи за мощния влекач на царската организация. За левицата е повече от ясно, че няма шансове да спечели изборите със собствена кандидатура. Такова мнение вече изразиха всички коалиционни партньори на БСП от проекта Нова левица. Николай Камов обаче не пропусна да уточни, че е скептично настроен към обща кандидатура на левицата и НДСВ.
А БСП и компания определено биха имали полза от съвместно участие с царските хора. Така след сформирането на кабинета и участието на двамата червени кметове левите ще имат основание да твърдят пред електората си, че са интегрирани във всички нива на властта. Спорно е доколко такава позиция е печеливша за чисто партийното развитие на БСП, но пък без съмнение би запазила ръководния екип в столетницата в сегашния му вид, смятат запознати. Вътрешната опозиция в партията в лицето на Красимир Премянов и неговия Открит форум настоява да се свика конгресът, който да реши формулата за участие в президентските избори. И тъй като висш форум едва ли ще има, то на Първанов му е крайно необходимо да изгради стабилна предизборна стратегия, която да му гарантира успех.
В публичното пространство вече бяха хвърлени няколко имена от средите на левицата - Стефан Данаилов, Андрей Пантев, Ирина Бокова, Иван Славков. Те обаче определено няма да са фаворитите в кандидатпрезидентската двойка. Въпреки изразената от Първанов готовност да преговаря с НДСВ, от царското движение не са потърсили социалистите за преговори. Червеният лидер ще работи за варианта кандидат-президент от НДСВ и вице от левицата, твърдят от Позитано 20. Не е ясно обаче дали царските среди биха подкрепили такъв сценарий. Все пак НДСВ има коалиционен партньор в лицето на ДПС. Хората на Доган още не са се произнесли по президентските избори. И е възможно те да подкрепят Стоянов за втори мандат. Засега левицата може да застане зад двойката на НДСВ - ДПС, стига тя да не включва сегашния държавен глава.
Тъй или инак, мизата за кандидатпрезидентския покер още не е обявена. Макар да се знае кой ще раздава картите, не се знае как ще го стори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във