Банкеръ Daily

Иво Христов:

Картелът на статуквото ще търси реванш

Президентът не управлява по своя воля толкова дълго. Така са се стекли обстоятелствата. Концентрацията на власт е пропаганден блъф на ГЕРБ. Конституционните правомощия не са променяни. Друг е въпросът, че общественото одобрение прави гласът му по-силен сред гражданството. Това каза пред БТВ евродепутатът Иво Христов, който е и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

По думите му, ако министри в служебното правителство вземат участие и в редовния кабинет, това е добър атестат за Румен Радев, който състави служебното правителство.

"Това беше масивен вот на доверие за президента Радев, който след 5 години на власт спечели почти със същия резултат, минус гласовете на ДПС. Това развенча един мит – че българският държавен глава се определя от ДПС. Това вече не е така", подчерта Христов.

"Снимката на седемте зам.-председатели на Народното събрание е най-крещящата картина на политическата криза. Партиите у нас са много, компромисите ще се правят все по-трудно. Очаква ни дълъг период на криза", посочи той.

По думите му БСП е необходимата социална котва на коалицията. "Че партиите са несъвместими, несъвместими са. Това може да породи феодализация на министерствата. Това е рецепта за кратко съществуване. Трябва да има обща политическа воля, която към момента не се забелязва. Какво ще роди този коктейл, тепърва ще видим", заяви евродепутатът.

"Нищо не ме смущава толкова, колкото възможността за реванш на картела на статуквото. Възможно е този кабинет да обере негативите от трудната зима и ако не успее да се справи с реформата на правосъдието, картелът може да търси бърз реванш. Този кабинет е жалон, който ни води от автокрация към демокрация", коментира Иво Христов. 

По повод акцията във вестник "Труд", той каза: "В случая става въпрос за некоректни длъжници. Държавни органи извеждат неизрядни наематели. Проблемът не започва, когато държавата си търси наема, а е започнал, когато Борисов е казал: "Заповядайте, работете тук". Може ли такава медия да бъде критична към властта? Така бяха покварявани медиите – с подаръци", отбеляза евродепутатът.

"Залогът е да реформираме една тежко корумпирана държава, която е оплетена в схемаджийство. Не бива да очакваме бързи резултати. Това ще отнеме много време. Сигурен съм, че коалиционното правителство ще направи много грешки, но то е етап в пътя към нормализация", каза още Иво Христов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във