Банкеръ Daily

Общество и политика

Каролев: Прекалено много хора се пенсионират предсрочно

"У нас прекалено много хора се пенсионират по-рано. В Европа 27% от хората се пенсионират предсрочно, а в България - 42%", заяви икономистът Владимир Каролев. Той обясни пред Нова телевизия, че има обективни причини за това да сме с най-ниски заплати и пенсии в Европа.

Причините по думите му са три. Едната е, че "през годината, в която трябваше да започнат пазарни промени, 1990-а, страната ни беше най-бедната в Европа".

Втората причина, която Каролев посочи: "През периода 1990-1997 имаше спад в икономиката. Не се правеха реформи, а дори се създадоха предпоставки за ограбване на предприятия и хиперифнлация".

Третата причина - през 2000 година в България започна някаква реформа в пенсионната реформа: "Дотогава промените бяха половинчати", смята Каролев.

Той изчисли, че през 1990 г. средно един пенсионер е получавал 16 години пенсия. През 2013 година това число е 21 години, което означава, че хората живеят повече.

През 1990 г. сто работещи са давали пари за 58 пенсионери, през 2014 сто работещи дават за 78 пенсионери.

Средно българинът работи 31 години, а в страните с високи доходи се работи 40 години.

Решението Каролев намира в това веднага да се увеличи стажът за професии като военни, полицаи, които се пенсионират рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във