Банкеръ Daily

Общество и политика

Каримански ще обмисли да участва ли отново в надпреварата за БНБ

Председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ИТН Любомир Каримански ще обмисли дали отново да се участва в надпреварата за управител на БНБ. "Чувствам се полезен и в Комисията по бюджет и финанси. Доколкото аз съм информиран, темата за БНБ не е обсъждана. Процедурата може да започне, ако депутат или член на Комисията иска да бъде включена в дневния ред. Не очаквайте това да направя аз", каза той.

Каримански отправи критика към финансовия министър Асен Василев за влизането на България в еврозоната. "В коалиционното споразумение много ясно е записано, че ние трябва първо, в рамките на коалицията, да обсъдим възможността за влизането ни в еврозоната и начина, по който това ще се случи. След което да го подложим на широк дебат”, посочи депутатът пред NOVA. Според него едно от най-важните неща е необходимостта от анализ "разходи-ползи". "Не виждам такъв - няма. На страницата на Министерския съвет стои планът, който е внесен като проект през 2021 г. В него няма такъв анализ и доста други неща, които са необходими за целия процес на присъединяването, както и на това какви стъпки ще се предприемат", подчерта той.

Проблем за Каримански е фактът, че в рамките на заседанието на Министерския съвет беше внесено предложение за разглеждане на доклада за еврозоната. "Много е важно, когато сме коалиционни партньори, да бъдем абсолютно истински такива и да обсъждаме нещата в коалицията. И ако ние не сме ги обсъдили и изведнъж в дневния ред се появява такава точка, как може да си го обясним. Дори не сме информирани, че ще бъде вкарана", категоричен беше той. По думите му това е решено еднолично от Министерството на финансите: "Най-вероятно този план, тъй като не е качен на страницата - както е необходимо да има публично обсъждане, вероятно се разчита на стария план."

Facebook logo
Бъдете с нас и във