Банкеръ Daily

Общество и политика

Каримански: Пресилено е да се отказват разговори с ИТН

"Да се поставя категорично и ясно червена линия, че отново с "Има такъв народ" няма да се водят разговори, е пресилено и повече от нормалното." Това заяви пред NOVA председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ИТН Любомир Каримански. По думите му това е обезпокоително, защото трябва да има спокоен диалог и да се върви напред. "От вицепремиера Асен Василев чух, че възнамерява да не води разговори не само с Тошко Йорданов и Слави Трифонов, но и с "Има такъв народ" като цяло. Това е по-обезпокоителното за мен от гледна точка на това да има един по-спокоен диалог и да вървим напред. Не мисля, че страната има нужда от избори", каза той. И подчерта, че предстои на среща на парламентарната група да бъде решено дали ИТН ще преговаря за подкрепа към новия проектокабинет на "Продължаваме Промяната". "Парламентът е конструиран благодарение на пропорционални листи и вот. Ако беше мажоритарен вот, тогава разбирам да се преговаря с всеки един депутат поотделно. Затова нормалната политическа логика показва, че е добре да се преговаря с парламентарните групи", смята Каримански.

Според него не е нормално от страна на ПП да се търси подкрепа в парламентарната група на БСП, а при ИТН това да става с отделни народни представители. "Означава ли това, че има единен стандарт? Аз не руша мостове. Затова казвам, че е добре да се отправи покана, ако има такава. Тогава парламентарната група ще се събере и ще реши как да действа", добави депутатът.  

Той не счита, че Кирил Петков би бил достоен заместник на поста финансов министър. И поясни, че не би приел да оглави финансовото министерство, ако се стигне до предложение към него: "Много е важно човек да има опит и практика в било то корпоративни финанси, било то финанси на публичния сектор или във финансовите услуги. Тези изброени затварят финансовата инфраструктура на страната. Ако ние не я познаваме, независимо от опаковката и от маркетинга, който сме завършили в Харвард и където и да е било, не става."

На въпроса дали Асен Василев ще се справи като премиер Каримански отговори: "Не знам дали позицията премиер би подхождала на г-н Василев. Но до този момент изразих благодарността си и към него, и към цялото Министерство на финансите във връзка с актуализирания бюджет. Бих искал да се придържам към професионализма и по никакъв начин не бих си позволил да давам оценка на кандидат-премиер или премиер."

Депутатът от ИТН засегна темата за оръжията за Украйна и разкри какво се е говорило между партньорите на един от Коалиционните съвети: "Всички - дори лидерът на БСП, казваха: "Да, може би ние ще намерим начин как да решим проблема с износа на оръжията, но е важно в каква маркетингова опаковка ще го опаковаме за хората." Запитан дали това означава, че има износ на оръжие към Украйна, поясни: "Аз само дотук мога да коментирам. Не бих искал да коментирам друго."

Facebook logo
Бъдете с нас и във