Банкеръ Daily

Общество и политика

Карантинираните три дни преди вота няма да могат да гласуват

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова

Гласуването с подвижна урна трябва да бъде заявено до три дни преди изборите. Районните здравни инспекции ще проверяват дали заявилите желание да упражнят вота си с подвижна избирателна кутия наистина са поставени под карантина. Това означава, че поставените в изолация 3 дни преди изборите на практика няма да могат да гласуват. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.  

Предстои депутатите да гледат на второ четене промените в закона за извънредното положение, които определят правилата за гласуване по време на пандемия. С сряда текстовете са гласувани на второ четене от правната комисия в Народното събрание. Между първо и второ четене от управляващото мнозинство са направили корекции на изборните правила.

Правната комисия е приела здравните власти да определят противоепидемичните мерки за изборите, а Централната избирателна комисия трябва да изпълни препоръките. 

"Не може обаче да се предвиди всяка една ситуация. Случва се дори в изборния ден и при досегашните условия на някой да му се случи нещо и да не може да стигне до изборната урна, а законодателят не може да предвиди всички тези детайли", каза Дариткова пред БиТиВи по повод това, че карантинираните непосредствено преди изборите няма как да упражнят правото си на глас.

Тя е на мнение, че поставените под изолация трябва да бъдат извадени от избирателните списъци, за да няма злоупотреби и двойно гласуване.

"Затова сме предвидили тези заявления за гласуване по механизъм, който гарантира участието на карантинираните, да бъдат проверявани от РЗИ, защото те имат достъп до портала, който описва всички случаи на коронавирус в момента. Карантинираните ще бъдат изваждани от основния списък. Затова са необходими три дни и този срок няма как да бъде пренебрегнат", уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Виждам една заявка от опозиционните партии за оспорване на вота и създаване на недоверие в изборния процес, но управляващите правят всичко възможно за обезпечаване на изборния процес и висока избирателна активност. Недоволни ще има, но това трябва да бъде оспорено в съда", посочи още тя.

В следващия парламент ГЕРБ отново може да се коалират с "Обединени патриоти" и такава възможност е напълно възможна, допусна Дариткова.

Тя коментира и недоволството срещу COVID мерките и твърденията, че Валери Симеонов в сряда е показал среден пръст на протестиращите ресторантьори. Според нея става дума за "неправилно интерпретиране на поза и жест", тъй като Симеонов е бил радетел за отваряне на ресторантите и намалението на ДДС за сектора.

Даниела Дариткова обвини бившия втори в ГЕРБ и в момента лидер на партията "Републиканци за България" Цветан Цветанов, че работи в полза на ДПС: "Цветан Цветанов тръгна по пътя на анти-ГЕРБ реториката за печелене на политически дивидент. Той работи в полза на ДПС. Разколебава нашия електорат, а втвърдява електората на Движението. Това е некоректно."

"Цветанов беше вторият човек в партията и председател на ПГ на ГЕРБ. Той имаше всички възможности да определя посоката на партийното поведение и в тази си роля той разполагаше с огромна власт. Това, което виждам сега, е повод за разочарование", отбеляза тя. И разкри, че се е чувала с бившия втори в ГЕРБ след неговото напускане на партията и са обсъждали нейни телевизионни участия, но сега не комуникират.

Управляващата партия е консолидирана и готова за парламентарните избори и няма опасност Цветанов да разбие партийните структури, смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във