Банкеръ Daily

Общество и политика

Караниколов увери, че Перник няма да взима вода от софиянци

"Кризата в Перник отвори очите на всички. Обществото е вече изключително негативно настроено и затова властта не би си позволила да шикалкави." Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по повод съмненията, че решението да се снабди Перник с вода от "Белмекен" реално е взимане на вода за софиянци.

Караниколов подчерта, че не приема изказвания като "взимаме водата на някого", тъй като водата е национално богатство.

Той обясни пред Нова телевизия, че трябва да се даде време язовир "Студена" да си възвърне силите. В момента в него има вода за около 33 дни, преди да се навлезе в т.нар. мъртва зона. Трябва да се спре ползването на вода от язовира, за да може и да се почисти земната маса на дъното.

Караниколов посочи, че вярва в природата и това, че тя ще си свърши работата и ще напълни "Студена". Проблем ще бъде обаче, ако има сериозно застудяване и наличният обем в язовира замръзне.

Във връзка с решението, което бе прието в Министерския съвет за изграждане на байпас за снабдяване на Перник с вода от "Белмекен", министърът обясни, че се взима един от притоците, които се вливат в "Белмекен". По думите му реално това се прави всяка година и водата на столичани по никакъв начин не се засяга. Ще има монтиран разходомер и така ще се знае точно колко вода отида към Перник. Язовир "Бели Искър" разполага с около 9 милиона кубика, като притокът е по-голям от оттока.

В момента София харчи около 180 милиона кубика на месец или между 400 и 500 хиляди кубика на денонощие. За Перник се гарантират 700 хиляди кубика на месец.

Индустрията в Перник няма да ползва от тази вода и Караниколов бе категоричен, че законът по никакъв начин не позволява отклоняване на вода, която е за питейни и битови нужди." Законът е ясен, няма такъв ход", посочи министърът. 

По думите му на промишлеността е предложен вариантът да ползва вода от язовир "Пчелина". Там е нужно да се изградят 800 метра тръби и трябва да се направи ремонт на съществуващ канал, както и да се сложи разходомер, който "незнайно защо е бил премахнат".

"Сега си говорим за безводие, но няма да се учудя да си говорим пролетта или другата година за наводнения", предупреди Караниколов.  Той посочи, че язовирите в страната се държат на 60% и са като цяло компрометирани. И обясни това с неподдържаната инфраструктура, но и с безхаберието на управниците в годините след изграждането. "Много ВиК дружества са в тежко състояние и няма интерес към концесиониране. София и Русе са дружествата, които са в добро състояние и това е благодарение на добрия концесионер", каза министърът.

Припомняме, че днес ще бъде обсъдено искането на правителството и кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир Белмекен. Това ще стане по време на заседанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет. Приложението на решението, което беше взето в събота на среща при премиера Бойко Борисов, зависи от Столичната община.

Водата на София ще бъде запазена, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време общинските съветници ще разгледат възможността да се помогне на Перник.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във