Банкеръ Daily

Общество и политика

Караниколов: Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с встъпилия в длъжност посланик на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзун. Снимка: МИ

Сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства. Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно, като през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво на износа ни от близо 882 милиона щатски долара. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с встъпилия в длъжност посланик на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзун.

Министърът на икономиката подчерта, че миналата година е била изключително важна за развитието на двустранните отношения с Китай. “Реализирахме много значими събития, като Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки през ноември в Шанхай и посещението на Ли Къцян в България – първа визита на китайски премиер от 18 години насам, съчетано с провеждането на 7-ата Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“., допълни министър Караниколов. По негови думи двустранната търговия през 2018 г. е стигала стойности от близо 2 милиарда и 440 милиона щатски долара, отбелязвайки ръст от близо 22% спрямо 2017 г.

По време на срещата китайският посланик и икономическият министър обсъдиха предстоящото Експо за търговия и инвестиции Китай - Централна и Източна Европа в гр. Нинбо, както и Второто издание на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай. Министър Караниколов даде заявка за задълбочаване на двустранните взаимоотношения между двете страни, подчертавайки, че за България инициативата „16+1“ е важен механизъм за стимулиране на търговско-икономическите връзки с Китай и затова ще продължим активно да участваме във всичките й формати.

Тази година се отбелязват 70 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай и по този повод предстоят поредица от съвместни инициативи на двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във