Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов въвежда военно обучение в училищата

През следващата 2018-2019 учебна година ще бъде въведено военно обучение за учениците между 10 и 12 клас. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Дарик радио. 

Идеята му е вписана в управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти", но тепърва ще се работи по нея, уточни той. И добави, че окончателният вариант на програмата ще бъде готов в края на този месец. 

Каракачанов обясни, че обучението ще бъде както военно, така и за реакция при екстремни ситуации като терористични актове и природни бедствия. 

Министърът на отбраната добави, че предстоят срещи с представители на оброзавотелното ведомство, за да се разработят необходимите учебни планове.

"Основният въпрос е как да бъдат осигурени хората, които могат да преподават, има ли достатъчно кадри в българската армия, които са били преподаватели във военни училища, във Военната академия, действащи офицери. Има достатъчно хора, но трябва да са с педагогически умения", допълни Красимир Каракачанов. 

Той посочи, че военното обучение в училищата ще бъде съвременно, а финансирането му предстои да бъде заложено в държавния бюджет.

Въвеждането на военното обучение като учебен предмет става с промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, а учебната програма трябва да бъде изготвена от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на отбраната, каза още Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във