Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Видни македонски политици са с българско гражданство

"Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу "македонската чест“, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин, без да бъде хулен, руган и подиграван за това", написа във Фейсбук лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Над 120 000 граждани на Република Северна Македония в качеството си и на български граждани ще имат право да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Избирателните списъци, в които са записани всички български граждани, са публична информация и всяка българска община е длъжна по закон да афишира, физически и онлайн, всички имащи право да гласуват – живеещи на нейната територия. Тези дни се разрових по сайтовете на българските общини и бегъл поглед върху публикуваните избирателни списъци е достатъчен да се открият много интересни имена, все на хора от Македония, придобили българско гражданство на базата на деклариран от самите тях български произход и самоопределящи се като етнически българи", пише Каракачанов.

Случайните имена, на които той е попаднал, са свързани с ВМРО-ДПМНЕ. Сред тях е и бившият външен министър Антонио Милошоски.

Александар Николоски – записан в район "Средец" – София,

Антонио Милошоски – записан в район "Възраждане" – София

Никола Мицевски – в Кюстендил

Стефан Андоновски  – Кюстендил

Мария Андоновска – Благоевград

Люпчо Димовски – Кюстендил

Боян Стояновски – Благоевград

Иван Йорданов – Кюстендил

Игор Здравковски – Кюстендил

Мария Петрушевска – Средец

Даянчо Ефтимов – Благоевград

Здравко Траянов – Благоевград

Александар Пандов – Средец

Петар Богойески – Оборище

Филип Петровски – Средец

Стевица Янева – Петрич

Тало Груевски – Благоевград

Има и още много други, но всеки, който желае, може и сам да провери както за себе си, така и за всяко друго лице, било то от Македония или не. Всеки може сам да провери и кои са въпросните лица, посочва лидерът на ВМРО.

"Разбира се, всяко съвпадение на имена с лица, заемащи ръководни политически и обществени позиции в Македония, е възможно да е случайно. Ако обаче не е съвпадение и ако тези хора са тези, за които си мисля, надявам се това също да е в реда на нещата. Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу „македонската чест“, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин, без да бъде хулен, руган и подиграван за това. Знам, че на много от тях не им е лесно да се разкрият и афишират публично като българи, но знам също, защото познавам лично някои от тях, че те си милеят тайно за Майка България и бленуват за, както е казал великият вожд на ВМРО Тодор Александров, „обединението на целокупното българско племе."

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов заявява още, че освен право на глас, всички тези "видни македонски българи", както и останалите над 120 000 български граждани в Северна Македония, имат и право на безплатно ваксиниране срещу COVID-19, както и равен достъп до здравната система на България и на целия Европейски съюз. В заключение ги призовава да гласуват за "истинското ВМРО". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във