Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Унизително е български политици да ходят при Ердоган

Поздравявам полицията и органите на реда, че енергично се борят с купуването на гласове, но този въпрос може да бъде решен по други начини. Това заяви пред bTV лидерът на ВМРО и бивш силов вицепремиер Красимир Каракачанов.

Той обясни, че през 2015 г. е предложил две мерки срещу търговията с вот – задължително гласуване и образователен ценз. Според него така купеният вот ще се ограничи с 90%.

„В българската Конституция ясно е записано: „За всички български граждани образованието до 16-годишна възраст е безплатно и задължително“. Защото, ако направите една справка, тези списъци, за които говори вътрешният министър, това са списъци на едни жители на гетата, неграмотната част от населението, на които, ако не им дадеш пари – не излизат да гласуват“, коментира Каракачанов.

Лидерът на ВМРО коментира посещенията на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ при турския президент Реджеп Ердоган.

„По време на избори не бих отишъл да се видя с чужд политик и да искам помощ от него. Всеки един мъж трябва да има гордост и достойнство. Ясно е, че се отива, за да се предразположи Ердоган да помогне с гласуването на 11 юли“, каза той.

По думите му в Турция няма да има машинен вот, защото имащите право на глас няма да се справят с устройството. Според него това е предпоставка за манипулации.

„Те не четат и не пишат на български, някой им подписва декларациите предварително. Избирателите идват с училищни автобуси и вървят от секция на секция, за да гласуват. Ясно е кой ги организира. Тези изселнически организации официално се водят на бюджет на Министерството на външните работи на Турция, а реално се ръководят от турските служби“, добави Каракачанов.

Според него докато у нас се борят с купения вот, с гласуването в Турция се отваря кутията на Пандора.

„Оставяме чужда държава да се намесва в нашите вътрешни работи. Унизително е български политици да отиват и да правят „селям“, за да изкарат някой глас, за да им дадат някой глас. Единият от тях, Карадайъ, казва дори: „Турция е нашата родина“. Ти се кълнеш в българската Конституция, ако искаш Турция да ти е родина – отиди в Турция да те изберат там за депутат“, посочи лидерът на ВМРО.

Относно българската политика по отношение на Северна Македония, Каракачанов заяви, че не бива да се допускат компромиси, докато западната ни съседка не промени отношението си към страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във