Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов убеден, че и БСП би купила същите самолети

Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред парламента в защита на проектът за покупка на осем изтребителя Ф-16. По думите му с тях ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет.

Днес Народното събрание със 124 гласа "за" ратифицира договорите за закупуване на бойните самолети. Сделката беше подкрепена от депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля" бяха против.

"Тук не трябва да има идеология дали самолетът е шведски, съветски, американски", посочи Каракачанов. Според него ние се занимаваме с празнословие, губене на време и евтин популизъм, за съжаление.

По думите на военния министър днес сме на път да направим една решителна крачка към модернизацията на Българската армия. Той подчерта, че за модернизацията се говори над 12 години, но нищо не се правело. "За добро или за лошо се случи така, че трите проекта за модернизация се случват в мандата на това правителство и на този парламент", изтъкна министърът. Модернизацията отдавна била очаквана от Българската армия, както и от цялото българско общество.

"Елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, това просто е несъстоятелно", разкритикува опозицията Каракачанов. "Няма просперираща държава, която няма надеждна сигурност и надеждна армия", подчерта той.

"Аз не съм будала", заяви лидерът на НФСБ и коалиционен партньор на ВМРО в "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който обясни защо не е подкрепил ратификацията на сделката. Като аргумент той посочи  наименованието на споразумението, което се изписва (LOA) BU-D-SAB. Ако се разменят буквите се получавало BUDALA.

Веселин Марешки пък се притесни да не би фирмата производител на F-16 да фалира. Така щели да ни потънат парите. Самият той като бизнесмен имал подобен горчив опит.

На 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя F-16. Пет дни след това правителството актуализира бюджета заради закупуването им. Предвижда се увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във