Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов смята, че прибързано е избран шведски изтребител за армията

Служебното правителство е избързало с препоръката коя от офертите за нов боен самолет да бъде избрана. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. при посещението си в поделението на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив.

Той каза, че докладът на междуведомствената работната група, класирала офертите, не е трябвало да се внася, при положение че кабинетът на Герджиков не е имал време да го разгледа. На закрито заседание министрите от служебното правителство са приели класацията на офертите от междуведомствената работна група и са решили, че най-изгодната оферта е на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен".

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия", обясни Каракачанов. По думите му офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър каза, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството. "Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

"Военнослужещите трябва да получават достойно заплащане, от порядъка поне на 1000 лева. Сега един редник получава 608 лева, което е напълно недостатъчно", подчерта военният министър. Той посочи още, че в Българската армия в момента не достигат над 5000 души. Затова е започната инициатива на новото правителство за връщане на донаборната военна служба. "На този етап въпросът е все още дискусионен, а и обществото не е узряло за това", призна Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във